Barceló i Melià presenten una opció de compra per l'hotel del palau de congressos

La mesa de contractació obre la documentació tècnica de les dues ofertes, que compleixen els requisits i opten per aquesta mateixa possibilitat per un mínim de 40,5 milions

Els grups Barceló i Melià competiran per aconseguir l'adjudicació de l'explotació del palau de congressos de Palma amb una opció de compra sobre l'hotel annex durant els primers cinc anys de l'explotació i un preu mínim de 40,5 milions. La mesa de contractació integrada pel Govern i l'Ajuntament de Palma ha obert aquest dijous el sobre amb la documentació tècnica de les dues úniques ofertes presentades per aquestes cadenes hoteleres i ha comprovat que els dos grups opten per aquesta mateixa opció.
 
Aquesta segona possibilitat, que es valorava en el concurs per sota de la compra directa de l'hotel i per damunt del lloguer permanent de tota la infraestructura, suposa la inclusió en el contracte de concessió d'una opció de compra sobre l'hotel durant els primers cinc anys, per un preu mínim de 40,5 milions d'euros. El lloguer a pagar inicialment és d'1.350.000 euros anuals i el 5% de la facturació global, i en el cas que l'adjudicatari no faci finalment efectiva l'opció de compra, se'l penalitzarà amb un 2% sobre el preu del lloguer per cada any que passi durant el termini de cinc i durant aquest temps el preu de compra s'anirà actualitzant segons l'IPC. En cas que durant el període de cinc anys previst l'empresa adjudicatària executi l'opció de compra de l’hotel, des del moment en que ho faci efectiu només haurà de pagar 350.000 euros anuals de lloguer del palau, a més del 5% de la facturació del palau.
 
Comprovat també que les dues ofertes compleixen els requisits exigits, la setmana que ve la mesa de contractació obrirà el sobre amb les propostes tècniques de les ofertes d'explotació Barceló i Melià, i finalment es procedirà a fer el mateix amb les propostes econòmiques, que seran determinants per a l'adjudicació perquè suposaran un 80% de la valoració del concurs. El grup hoteler que hagi oferit més per al lloguer inicial i l'opció de compra sobre l'hotel s'endurà el concurs si no hi ha altres condicionants.
 
Una errada en l'oferta de Barceló, però esmenable
 
Les dues empreses s'han presentat totes soles, és a dir, sense associar-se amb cap altre operadora especialitzada per a l'activitat del palau de congressos. Tot i així, en les seves propostes tècniques podrien haver inclòs alguna associació d'aquest tipus. Segons han informat des de l'Ajuntament, durant el procés d’'anàlisi del contingut dels sobres, la mesa de contractació ha detectat el que els tècnics han qualificat d'errada esmenable en l'oferta del grup Barceló "consistent en la manca d'una dada necessària". Es preveu un període de tres dies hàbils per a l'esmena d’aquesta errada des del moment de la seva notificació, qüestió que ja s'ha fet.
 
Isern dóna "gràcies a Déu"
 
El batle Mateu Isern (PP) ha avançat les propostes fetes per Barceló i Melià i ha donat "gràcies a Déu" perquè la infraestructura del palau de congressos ara "tingui un futur clar per l'esforç que han fet en els darrers anys el Govern i l'Ajuntament". El batle no ha volgut valorar les declaracions de la seva antecessora, la socialista Aina Calvo, qui ha dit que és "indecent" que el Grup Barceló pretengui gestionar ara el palau després d'haver abandonat el projecte a mitges, obligant les administracions a costejar-lo, i haver exigit 30 milions d'euros per no fer-ho.
 
"Jo només dic que és una gran notícia que ara estigui assegurat que el palau tindrà un gran explotador, que sortirà entre dues cadenes d'àmbit internacional i mallorquines", ha dit, i ha afegit que "jo no sé les circumstàncies de les negociacions entre Calvo i el Grup Barceló, però sé que després es prengueren decisions per acord del ple de l'Ajuntament".
 

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF