El Banc de llet materna de les Balears va obtenir l'any passat 276 litres de 57 donants diferents

Han servit per alimentar 107 nounats, principalment nadons amb pes inferior a 1.500 grams

El Banc de llet materna de les Balears va obtenir l'any passat 276 litres de 57 donants diferents. Gràcies a aquestes donacions, es varen administrar 223 litres de llet a 107 nounats, fonamentalment pacients d'extrem baix pes, inferior a 1.500 grams, que no podien rebre llet de la seva pròpia mare. “La llet materna és fonamental per als nadons prematurs”, explica Antoni Gayà, director tècnic del Banc de Teixits, ja que els ajuda a desenvolupar defenses i a acabar de madurar diferents òrgans, com l'aparell digestiu i el cervell, i així augmentar les possibilitat de sobreviure.

“Només se subministra per indicació facultativa”, precisa Gayà. En aquest sentit, destaca que la principal activitat es concentra a l'hospital de Son Espases, on es varen subministrar 199 litres de llet. Així mateix, Son Llàtzer va rebre 15 litres i Can Misses, 9.

Pot ser donant de llet qualsevol mare que estigui donant pit, que faci menys de sis mesos del part i que tingui un bon estat de salut. El Banc de Teixits n'estudia l'historial mèdic i realitza una anàlisi de sang a les mares que volen ser donants i, un cop considerades aptes, se'ls facilita un tirallet i recipients per a l'emmagatzematge. Les donants s'extreuen la llet a ca seva i personal del Banc de teixits la va a recollir. Una vegada rebuda al banc, la llet es pasteuritza i es manté ultracongelada a -80º graus fins a la seva distribució. Així mateix, al laboratori del banc es duu a terme la valoració nutricional dels lots de llet pasteuritzada mitjançant la determinació de la concentració de proteïna.

“Procuram equilibrar les entrades i les sortides per evitar l'excés de donacions”, explica Gayà, qui afegeix que quan necessiten donacions es posen en contacte amb l' Associació Balear d'Alletament Matern (ABAM) i amb la Unitat de Neonatologia de Son Espases per promoure la donació de llet materna.

Reconeixement de les donants

La donació desinteressada de les mares lactants és fonamental i representa, reconeix Gayà, “un esforç de les mares per, a més a més de donar pit al seu infant, treure's llet per donar-la al banc”. Per això, el Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears durà a terme aquest dilluns a les 19 hores a Can Campaner (Palma) un acte de reconeixement a les 57 donants i a la Unitat de Neonatologia de Son Espases per promoure la donació de llet materna.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF