ELECCIONS ALS EUA

Les Illes Balears no celebren la victòria de Trump: "Quin despertar, quin malson"

Allau de laments a les xarxes pel desenllaç d'una de les curses presidencials més tenses de la història dels Estats Units

Una assistent recull del sòl el retrat de la candidata Hillary Clinton durant una festa electoral organitzada per l'Ambaixada d'Estats Units en el Kornhaus Cafe a Berna (Suïssa). / EFE

La nit ha estat llarga i d’infart.  Donald Trump ha guanyat les eleccions a la Casa Blanca i provoca un nou terratrèmol polític mundial superior al que va causar el triomf de Brèxit al Regne Unit el juny passat. El terratrèmol s'ha fet sentir també a les Illes Balears.  Rajoy felicita Trump, però cap polític de les Illes comparteix amb el president la bona nova. 

"Només el temps ho dirà, però amb la victòria de Trump el món avui sembla més insegur", ha piulat el vicepresident de les Balears i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló

David Abril (MÉS) és encara més pessimista: "El pitjor de la victòria de Trump és que normalitza l'odi mundialment". El portaveu ecosobiranista ha explicat el seu parer sobre els mitjans de comunicació i les eleccions a l'era de Twitter: "Els tertulians i tertulianes no estaven preparats per a la victòria de Trump. El debat polític enllaunat també explica els resultats".

La portaveu de Podem al Parlament, Laura Camargo, ha explicat el perquè de la victòria de Trump i ha animat totes les formacions morades de les Illes a prendre'n nota: "Ha guanyat Trump, candidat del Ku Klux Clan per no presentar Sanders, candidat de la justícia social". A més, ha fet una clucada d'ull al seu homòleg Pablo Iglesias, que ha piulat que "la vacuna vers el feixisme de Trump és la justícia social i els drets humans. No més 'establishment'. El poble dels Estats Units resistirà". 

La portaveu del PP, Marga Prohens, no se'n pot avenir encara:"Quin despertar... i quin malson...", com tots els que ploren la victòria del magnat novaiorquès a través del  'hashtag' #ElectionNight.

En la mateixa línia, el senador socialista Xisco Antich ha expressat el seu malestar: "Tot sempre pot empitjorar".

Pere Joan Pons (PSIB-PSOE) ha piulat amb la mateixa pena que va mostrar el dia que el Congrés dels Diputats va investir Rajoy com a president d'Espanya, tot esperant que "això no passi de frenada". "Fins i tot les democràcies amb més història poden fer les bajanades més sonades". El socialista ja ho preveia: "Trump ara ens sorprèn, però Europa ho està cuinant: 'Brexits, Le Pens, refugiats, presidents retalladors, Rajoy, xenofòbies, desigualtat...'. Benvolguts a la 'postveritat'". 

En el seu 'timeline' encara té fixat el tuit "Em sap greu, avui ha estat un dia molt trist". Avui, sembla, també ho és. 

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF