Balears 04/08/2016

Les Balears no tindran un pla de sequera fins a finals de 2017

El darrer esborrany és de 2009 i fou exclòs del Pla Hidrològic pel Govern Bauzá

Jaume Vinyas
2 min
Així estava l'embassament de Cúber a finals de gener d'enguany.

PalmaEl Pla de Sequera que dotarà al Govern d'instruments jurídics per poder combatre la manca de recursos hídrics no entrarà en vigor fins a finals del 2017. És la darrera previsió que ha fet, aquest dijous, la directora general de recursos hídrics, Joana Maria Garau, durant la presentació de les dades relatives a l'estat dels aqüífers del mes de juliol.

El darrer Pla Hidrològic fou impulsat pel llavors conseller de Medi Ambient i Agricultura, Biel Company, i va entrar en vigor el 2015. No incloïa un Pla de Sequera tot i que el segon Pacte de Progrés havia deixat un esborrany preparat. El Govern fa feina, ara, en la redacció d'aquest Pla de Sequera en paral·lel a la revisió del Pla Hidrològic que exigeix Brussel·les, ja que el que aprovà el Govern Bauzá incomplia la Directiva Marc de l'Aigua.

La manca d'un Pla de Sequera deixa al Govern amb les mans fermades davant els ajuntaments que són els que tenen les competències de la gestió del servei perquè no els permet obligar-los a prendre cap mesura d'estalvi. En aquest sentit, ha tornat a reclamar la col·laboració dels consistoris tant pel que fa a conscienciació com en la reparació de fuites d'aigua i la redacció dels plans d'emergència en els municipis de més de 20.000 habitants.

La directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau.

La directora general ha lamentat que, tot i les insistents recomanacions que fan des de la Conselleria de Medi Ambient, diversos consistoris no fan els deures. En aquest sentit, d'entre els més grans, ha assenyalat els consistoris d'Alcúdia, Pollença i Marratxí. En canvi, ha reconegut que Palma, Calvià i Manacor "han començat les feines". A banda d'això, ha recomanat començar a restringir els usos ornamentals de l'aigua, neteja de carrers, reg de jardins o de les dutxes de les platges. Fonts de la conselleria han assenyalat a aquest mitjà que no descarten prendre "accions legals més immediates" si constaten que la inactivitat dels ajuntaments persisteix.

stats