Balears 05/07/2017

El Govern recaptarà enguany un 16% més en impostos

L'ecotaxa i l'impost de donacions i successions seran els que més creixeran respecte del 2016

Carmen Buades
2 min
La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques Catalina Cladera en una imatge d'arxiu

PalmaEl Govern espera recaptar enguany un 15,9% més en impostos que durant el 2016, el que representa una variació de 150 milions d'euros (passar dels 942 de l'any passat als 1.092 d'enguany). Durant els primers sis mesos de l'any ja se n'han recaptat 424, un 65% dels quals per l'impost de transmissions patrimonials.

On s'espera un major increment és, en canvi, a l'impost del turisme sostenible, ja que l'any passat va començar a cobrar-se a partir del juliol i enguany la recaptació es farà completa. En total, s'esperen 61 milions d'euros, mentre que l'any passat se'n van recaptar, en sis mesos, 34. Altres tributs, com el de successions i donacions o l'impost especial sobre determinats mitjans de transport també suposaran uns ingressos més elevats que l'any passat.

Aquest dimecres s'han presentat les dades de l'execució pressupostària del primer semestre de l'any i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha assegurat que s'estan seguint les previsions tan pel que fa als ingressos com pel que fa a les despeses.

"Els compromisos polítics i socials que vam assolir es poden anar executant tenint en compte els objectius d'estabilitat", ha afirmat la consellera, qui també ha explicat que les Illes van tancar el primer semestre de l'any amb un dèficit del 0,6% del PIB (167,58 milions d'euros), que suposa el màxim permès per l'Estat. No obstant això, des del Govern esperen reduir el dèficit durant la segona part de l'any, una vegada arribin els ingressos des de Madrid per la liquidació del pressupost del 2015, prevists per al juliol. S'esperen 205 milions d'euros per aquest concepte, un 1,4% més que l'any anterior.

Amb aquest increment dels ingressos es podrà fer front, per exemple, a les inversions del conveni de carreteres, per a les quals el Govern preveia 80 milions d'euros (els acordats entre la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro) i Madrid només en va pressupostar 15.

"Anam complint l'objectiu de dèficit", ha destacat Cladera, que ha insistit en la reivindicació permanent d'una millora del sistema de finançament davant Madrid, una vegada que el Govern creu que la reforma prevista no serà la que espera la comunitat autònoma. Pel que fa al deute, que el 2016 rondava els 8.500 milions d'euros (un 30% del PIB), la consellera ha dit que "es complirà la ràtio", però ha criticat "l'infrafinançament històric" que viuen les Balears i ha recordat la seva petició al govern central perquè condoni part d'aquest deute.

Cladera també ha insistit en altres peticions que es faran a Madrid, com la flexibilització d'algunes normes fiscals (com el sostre de despesa), que eviten que "es traslladi la millora econòmica als pressupostos públics", la principal "eina de redistribució de la riquesa" del Govern. En aquest sentit, també ha recordat la feina que s'està fent per modificar, durant el 2017, el sistema de finançament autonòmic. Tot i que des de l'Executiu balear veuen el procés amb "llums i ombres", Cladera ha afirmat que "seguirem reclamant que augmenti l'autonomia fiscal" perquè l'actual sistema "perjudica els nostres serveis públics".

stats