CANVI CLIMÀTIC
Balears 30/10/2016

Les Illes Balears seran un desert a finals de segle

L'any 2100, les temperatures pujaran cinc graus globalment si no es redueix la taxa d'emissions de CO2

Ara Balears
2 min
El desert de Namib, un dels més espectaculars de l’Àfrica. / WIKIPEDIA

PalmaEl sud de la Península i les Illes Balears podrien reduir-se a un desert a finals d'aquest segle si no es redueix la taxa d'emissions de CO2, segons un estudi de dos investigadors francesos.

L'estudi, de Joel Guiot, de la Universitat de Aix-Marsella, i Wolfgang Cramer, de l'Institut Mediterrani per a la Biodiversitat i l'Ecologia (IMBE), pronostica el que passarà amb la vegetació mediterrània a partir del nivell d'emissions de carboni.

Aquest treball, publicat a la revista 'Science', ha utilitzat dades històriques i models informàtics per predir el possible impacte del canvi climàtic a la regió mediterrània, basat en els objectius per limitar l'escalfament global que 195 països van acordar l'any passat.

En aquest model, els investigadors s'han posat en el pitjor dels casos, avaluant situacions amb nivells d'emissions molt alts, però també han considerat què passaria si es mantenen els canvis de temperatura dins de l'objectiu de l'acord de París sobre el canvi climàtic, que estableix un màxim de 2ºC respecte als nivells preindustrials.

En el pitjor cas, l'any 2100 les temperatures pujaran cinc graus globalment, fet que provocarà que els deserts s'expandeixin cap al nord a través d'Espanya i de Sicília, han advertit els investigadors.

No obstant això, fins i tot si les emissions es mantenen dins del nivell objectiu de l'acord de París, el sud d'Europa experimentarà igualment una expansió "substancial" dels deserts, en una situació sense precedents en els últims 10.000 anys.

Per això, els investigadors consideren que, per preservar la vegetació dins dels nivells actuals, és necessari un objectiu d'1,5ºC en lloc del de 2ºC de l'acord de París.

Els autors han arribat a aquestes conclusions examinant els canvis al voltant de la Mediterrània experimentats en els últims 10.000 anys i utilitzant els registres de pol·len per mesurar l'efecte que les temperatures tenen sobre la vida vegetal.

stats