La liquidació del finançament del 2015 confirma Balears com una de les grans perjudicades

La Comunitat va aportar 347 milions d'euros més dels que va rebre

Les Illes han rebut aquesta setmana l'abonament per part de l'Estat del corresponent a la liquidació del sistema de finançament del 2015. Dos anys i mig tard i amb 347 milions d'euros de diferència entre el que han aportat a Hisenda i el que han rebut. Així, Balears és la segona comunitat que més ha contribuït (2.670 € per habitant), només per darrere de Madrid, i la novena en l'assignació de recursos ( 2.356 € per habitant). 

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha afirmat que "Balears té un triple escull amb el funcionament d’aquest sistema de finançament”. En primer lloc, "rebem al juliol del 2017 els recursos que hem generat al 2015", ha explicat, i hi ha afegit que "l'Estat reté durant dos anys i evita que les comunitats autònomes puguem afrontar amb totes les garanties el nostre compromís de despesa".

A més, el percentatge que suposen aquests 709,7 milions d'euros és gairebé un 30% del total de l'aportació que fan les Balears als comptes públics estatals. Cladera ha destacat que aquest percentatge "és el major d'entre totes les comunitats"

Així, l'Estat ha abonat a Balears aquest juliol 509,7 milions d'euros després d'haver-ne abonat 200 més el febrer passat. Aquesta xifra total es va incrementar en 23 milions d'euros més a la darrera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, ja que hi va haver un major volum de recaptació durant el 2015, any del qual es fa la liquidació. 

Madrid, les Illes i Catalunya són les úniques comunitats que van acabar el 2015 aportant més a l'Estat del que finalment els ha acabat assignant pel sistema de finançament. És per això que Cladera ha afirmat que es "justifiquen sobradament les nostres demandes repetides i insistents per canviar aquest sistema" i que "queda clar que amb aquest funcionament del finançament, que es repeteix any rere any a Balears, necessitam una reforma total del Sistema de Finançament Autonòmic". 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF