Balears 09/02/2017

Les Balears redueixen un 16% el temps de pagament als proveïdors, però continuen essent de les que més es torben a pagar

En el seu informe periòdic, els empresaris autònoms denuncien que no es respecten els terminis que marca la legislació

M.r.
3 min
Els autònoms que treballen per la comunitat de les Balears tarden una mitjana de 84 dies a cobrar.

PalmaLes Balears van aconseguir reduir un 16% el temps de pagament als proveïdors el 2016 i deixaren així en una mitjana de 84 dies el termini de pagament. Tot i l'esforç de la comunitat per disminuir l'espera, l'Arxipèlag continua essent un dels territoris on l'Administració Pública està més temps a pagar. Ho ha fet públic l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA) a Madrid, en la presentació de l'informe del 2016. Aquest document indica que els terminis mitjans de pagament amb els autònoms de les administracions públiques de l'Estat és de 72 dies.

Fins a 84 dies de mitjana es torba l'administració illenca a pagar els autònoms (la mitjana el 2015 era de 100 dies). El líder en aquest dubtós rànquing és Múrcia (99 dies de mitjana), seguida pel País Valencià (95 dies de mitjana).

Els terminis de pagament segons comunitat.

Els consells insulars tampoc no s'escapen de la fiscalització de l'ATA i els resultats tampoc no són positius. El Consell d'Eivissa és la segona administració del nivell de les diputacions provincials amb un període d'espera més llarg a l'hora de pagar als autònoms, amb una mitjana de 72 dies (un mes i mig més tard del que marca la llei). La Diputació de Lugo, amb un temps d'espera de 74 dies, encapçala la llista.

El Consell de Mallorca paga amb una mitjana d'endarreriment de 51 dies, mentre que el Consell de Menorca és el que més s'acosta al compliment de la llei amb una mitjana de 45 dies. En l'informe també s'analitzen els terminis de pagament als proveïdors dels municipis de més de 45.000 habitants. Així, Palma paga amb una mitjana de 94 dies de retard.

L'administració central, amb 43 dies de mitjana, és la que paga en un termini menor, però sense complir el que marca la llei. S'ha de tenir en compte que és l'administració a la qual menys serveis donen els autònoms. Les administracions locals paguen les factures als autònoms en una mitjana de 80 dies, mentre que les autonòmiques ho fan en uns 64 dies.

Lorenzo Amor, president de l'ATA.

El president de l'ATA, Lorenzo Amor, ha destacat que des del 2010, quan a la Llei de morositat es van establir els terminis de pagament de 30 dies per a l'Administració i 60 per al sector privat, s'han reduït a més de la meitat els períodes de pagament, però ha posat èmfasi en el fet que es continua infringint la llei i "no passa res", segons ha informat l'agència Efe.

En aquest sentit, ha fet ressaltar que "no pagar a Espanya continua sortint gratis" i que la Llei de morositat "bat el trist rècord de ser la llei amb un major nombre d'insubmisos", per la qual cosa ha reiterat que "s'han de prendre mesures com sancionar aquells que incompleixen reiteradament", tant empreses com administracions públiques.

La morositat dels empresaris.

Les grans empreses tampoc no compleixen la llei

Autònoms i petites empreses paguen a temps

Les empreses privades de Balears estan entre les que menys temps es torben a pagar amb 68 dies, el mateix termini en el pagament que a Cantàbria i Galícia i només superior al de Navarra (amb 65) i País Basc (amb 66).

El que queda clar amb l'informe és que com més gran és l'empresa més tarda per pagar. I més incompleix la llei. Així, les empreses que tenen més de 1.000 treballadors s'endarrereixen una mitjana de 119 dies en el pagament a altres empreses o autònoms, una xifra que es va reduint fins als 43 dies de retard amb què els autònoms solen pagar les factures.

stats