Les Balears planten el govern de l'Estat per “l'opacitat” en la gestió de l'IRFP social

Diverses comunitats autònomes han abandonat la reunió d'aquest dimecres amb el Ministeri perquè ha incomplit el seu compromís de facilitar informació sobre els criteris, les quantitats i la distribució de la recaptació per l’assignació tributària del 0,7%

Representants de les Illes Balears, juntament amb les comunitats autònomes d'Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura i el País Valencià han abandonat aquest dimecres el grup de treball convocat a Madrid per analitzar el futur del sistema de les subvencions del 0,7% de l’IRPF i proposar un nou model per a l’any 2018 després que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat hagi incomplit els acords als quals havien arribat en les darreres reunions.

En un comunicat conjunt, aquestes comunitats retreuen al govern de l'Estat l’opacitat i manca de sensibilitat envers les comunitats autònomes i les entitats del tercer sector social. “S'havien arribat a uns acords i no s'han complit”, ha lamentat la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago. D’una banda, el Ministeri no ha abonat la quantia corresponent a la subvenció de l’IRPF que pertoca a l’any 2018 prevista per a principis de juliol, que en el cas de les Illes Balears era de 3.040.000 euros, i, de l’altra, tampoc no ha facilitat la informació que se li havia sol·licitat sobre els criteris, les quantitats i la distribució de la recaptació per l’assignació tributària del 0,7% de l’IRPF.

El Ministeri s'havia compromès a facilitar la informació del que recapta cada comunitat autònoma amb vista a fer una nova proposta de redistribució per al 2018. “Nosaltres sabem que recaptam 7 milions i ens en toquen 3, però no podem negociar perquè no tenim la informació de la resta de comunitats autònomes; volem negociar amb coneixement”, ha afirmat Santiago.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF