Publicitat
Publicitat

FINANÇAMENT

Balears obtindrà 232 milions més pel rescat

Montoro anuncia que les comunitats rebran aquest mes una ampliació del FLA

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir una reassignació del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) de 2.879 milions d'euros per a les nou comunitats autònomes que ja estaven acollides al rescat. D'aquests doblers, 232 milions corresponen a les Illes Balears, que els rebrà aquest mateix mes de desembre.

D'aquesta manera s'amplia gairebé un 50% el rescat que havia demanat el Govern balear el 2013, que inicialment era de 569 milions d'euros i que ara passarà a ser de 801 milions. El FLA són crèdits que dóna l'Estat a les comunitats que tenien dificultats per accedir al mercat financer i que ara obtenen liquiditat amb millors condicions (d'interès i de retorn) que les de mercat. Tot això, a canvi d'un sanejament dels seus comptes. Per a l'any vinent, el Govern preveu finançar a través del FLA un deute de 1.088 milions d'euros inclòs en els pressuposts.

Durant la seva intervenció en el ple del Senat per defensar la llei de deute comercial en el sector públic, que s'aprovà ahir, Montoro informà que la Comissió Delegada del govern central per a Assumptes Econòmics ha decidit la redistribució a les comunitats autònomes de l'excedent del FLA de 2013. I precisà que a Andalusia li correspon un increment de 562 milions d'euros; a Astúries, 157; a Balears, 232; a Canàries, 73; a Cantàbria, 136; a Castella-la Manxa, 121; a Catalunya, 873; a Múrcia, 160, i al País Valencià, 561 milions.

Segons Montoro, amb aquesta reassignació s'augmenta la liquiditat, la tresoreria d'aquestes nou comunitats, "per atendre pagaments que són necessaris", que rebran abans que acabi aquest mes de desembre, segons recollí l'agència Efe.

1.700 milions als ajuntaments

Després de recordar que dilluns passat l'executiu central pagà més de 1.700 milions d'euros a les entitats locals, Montoro precisà que s'està fent una mobilització de recursos financers per atendre les necessitats de tresoreria de les autonomies, de manera que als "proveïdors a qui més urgeix cobrar puguin tenir-ho en dates molt pròximes". Respecte de la llei de deute comercial, Montoro va dir que "el pitjor enemic de la sostenibilitat financera és el descontrol del deute", ja que subratllà que "un augment desmesurat" d'aquest en el sector públic, tant financer com comercial, "posa en risc la capacitat d'assumir compromisos de despesa presents i futurs".

En la seva opinió, la reducció de la morositat a les administracions públiques "és imprescindible per a la recuperació" econòmica. Montoro enumerà les mesures de l'executiu estatal per eradicar la morositat en el sector públic, dirigides tant a l'administració general de l'Estat com a la resta d'administracions, com el Pla de pagament a proveïdors, el FLA, a banda d'altres mesures extraordinàries i estructurals. I comentà que l'objectiu de la llei de deute comercial és "reduir fins a arribar a la seva mínima expressió la morositat del sector públic" per millorar la capacitat de competir i augmentar la confiança.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF