Les Balears són l'única comunitat on va caure l'atur el mes de gener

El 45% dels aturats continuen sense rebre cap tipus de prestació

Durant el mes de gener van registrar-se a les Balears 66.700 persones aturades, 192 menys que durant el mes de desembre, cosa que converteix les Illes en l'única comunitat de l'Estat que presenta aquesta xifra en negatiu. L'atur també cau respecte del gener del 2016 i, segons ha explicat aquest dijous el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, és la primera vegada des del 2008 que la desocupació del primer mes de l'any se situa per davall de les 70.000 persones.

Negueruela ha afirmat que aquestes dades confirmen la creació d' ocupació que es registra des de l'any passat, que el 2017 manté la tendència amb què les Balears van tancar el 2016. Les Balears són la tercera comunitat on més cau l'atur respecte de l'any passat i l' afiliació ha crescut en termes interanuals un 5,6%, un increment superior als d'abans de la crisi. Aquest augment de l'ocupació ofereix, segons el conseller, "més oportunitats, però també representa més mesos treballats, ja que gairebé el 65% dels treballadors van estar ocupats durant tres trimestres o més el 2016".

El dels menors de 25 anys ha estat el segment de població en què més ha crescut l'afiliació interanual (un 15%) i els majors de 45, amb un increment del 7,1%, han recuperat, segons Negueruela, el nivell d'ocupació previ a la crisi econòmica. No obstant això, la contractació indefinida continua representant un percentatge molt baix respecte del total (un 29%) i, tot i que "gairebé tota l'ocupació generada al mes de desembre va ser a temps complet", encara hi ha un 45% d'aturats que no reben cap tipus de prestació.

"El govern de l'Estat ha de fer front de manera decidida a la precarització", ha afirmat Negueruela. A més, "les empreses han d'optar per la qualitat en l'ocupació fomentant la contractació indefinida", hi ha afegit. Per al conseller, "veim una desafecció de la classe treballadora envers la classe política perquè no s'estan utilitzant els mecanismes de redistribució adequats i això genera desigualtats".

Sobre aquesta qüestió, Llorenç Pou, director general d'Ocupació i Economia, ha afirmat que, "de la mateixa manera que tots tenim clar que necessitam una reforma laboral per evitar que hi hagi treballadors pobres, amb el sistema de protecció que tenim estam condemnant els treballadors a ser pobres quan quedin sense feina".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF