Les Balears incrementaran els fons destinats a col·lectius prioritaris de desocupats

El SOIB gestionarà enguany dos milions d'euros addicionals, fruit del repartiment del romanent de fons per a polítiques actives acordat aquest dilluns a la Conferència Sectorial d'Ocupació

Les Illes Balears incrementaran els fons per invertir en els col·lectius prioritaris de desocupats, després del compromís aconseguit aquest dilluns a la Conferència Sectorial d'Ocupació. En el transcurs d'aquesta reunió s'han repartit els romanents dels fons corresponents a l'increment establert a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2017, que en el cas de Balears suposen 2 milions d'euros addicionals als 39 milions que executa el SOIB enguany.

Així mateix, també s'ha acordat la necessitat d'incrementar els fons destinats a polítiques actives d'ocupació. L'increment de fons, que suposaria prop d'1.000 milions d'euros addicionals, quedarà recollit a la propera Estratègia Espanyola d'Ocupació 2017-2020, si bé s'ha reclamat al Ministeri que concreti els elements per a la fixació de la quantia perquè es pugui tancar l'estratègia de manera consensuada. Així, les Illes Balears confien incrementar en 50 milions la dotació per dissenyar noves polítiques d'ocupació destinades a desocupats amb majors necessitats. Balears i nou comunitats més (Astúries, Cantàbria, Navarra, Aragó, Catalunya, València, Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia) han reclamat també la necessitat d'una millor dotació dels serveis d'ocupació amb un increment de la ràtio de tècnics per aturat per poder dur a terme una atenció més especialitzada i de millor qualitat. També han defensat que quedi reflectida una anàlisi de l'actual situació de precarietat laboral en la qual s'està basant la sortida de la crisi perquè les estratègies que s'acordin parteixin d'una anàlisi precisa de la realitat actual.

D'altra banda, tal com ha reclamat Balears des de l'inici de la legislatura, la col·laboració amb les agències privades de col·locació deixa de ser un indicador de referència per a la distribució anual dels fons per a polítiques actives. De la mateixa manera, les sancions a aturats perden tot el pes a l'hora de condicionar el repartiment de fons, un aspecte del qual s'ha congratulat el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, perquè aquesta és una altra de les reivindicacions realitzades des dels inicis de la present legislatura. Finalment tampoc no s'inclou cap referència a l'execució del xec formació en els objectius a complir per les comunitats autònomes per al repartiment d'aquests fons.

Pla Prepara

Les comunitats autònomes han acordat, en un exercici de responsabilitat i de manera unànime, cedir a l'Estat, temporalment (fins a abril del 2018) i per una única vegada, les competències necessàries perquè el Ministeri d'Ocupació gestioni el pla Prepara de requalificació professional de desocupats de llarga durada. Si bé una recent sentència del Tribunal Constitucional confirma que la gestió d'aquest pla correspon a cada autonomia, les comunitats han cedit aquesta gestió a l'Estat “perquè no es demori ni un dia més la situació generada fa dos mesos, que ha deixat desprotegits els aturats de llarga durada”, segons ha indicat Negueruela. S'ha acordat que es treballarà en un nou marc d'ajudes que permetrà la compatibilitat de les possibles ajudes amb les rendes que estableixin les diferents comunitats autònomes. Així mateix, des de les Balears han reclamat que es realitzi la reposició de les prestacions i els subsidis eliminats el 2012 pel govern de Mariano Rajoy.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF