Publicitat
Publicitat

PLA FORESTAL

Balears es gastarà 185 milions en 7 anys per millorar els boscos

Fixa la superfície forestal de les Illes en un total de 222.000 hectàrees

El conseller de Medi Ambient, Biel Company, es va mostrar ahir especialment satisfet de disposar d'un full de ruta per a la gestió dels boscos de les Balears, "que és el fruit de dos anys de treball". En aquest temps s'han realitzat una desena de sessions col·lectives i s'han recollit aportacions fetes per 375 institucions i persones interessades i pels més de cent especialistes en gestió forestal i medi ambient amb els quals s'han mantingut reunions.

"Érem l'única comunitat autònoma que no tenia un pla forestal", va recordar el conseller. Per als primers set anys de vigència del pla, que entrarà en vigor el 2014, s'ha previst un pressupost de 185 milions d'euros. En realitat, part d'aquestes inversions ja s'estan fent anualment en la gestió de les superfícies forestals, si bé ara es realitzaran de manera coordinada i, a més, s'incorporaran recursos provinents de la Unió Europea.

El pla abasta tot l'àmbit forestal de les Balears, un total de 222.000 hectàrees de superfície, que representen el 44% del territori insular.

Segons el pla, a Balears hi ha 20.086 propietats forestals i 19.019 propietats agroforestals, amb una mitjana de 5 hectàrees per a explotació forestal i d'11 hectàrees en el cas de les agroforestals.

Segons les dades que incorpora el pla, la superfície de muntanyes públiques a Mallorca és de 16.132,30 hectàrees; a Menorca n'hi ha 1.445,22; a Eivissa, 215,39 hectàrees; i a Formentera, 451,81 hectàrees.

També conclou que el 93% de la superfície forestal de Balears és de titularitat privada, motiu pel qual el conseller té molt clar que cal millorar la comunicació i col·laboració amb els propietaris particulars, sense els quals seria impossible desenvolupar el pla. "Els demanam la col·laboració i com a administració ens posam a la seva disposició", va dir.

Recurs econòmic

L'estratègia del Govern és reactivar el sector forestal com a motor del desenvolupament rural, implantant noves iniciatives relacionades amb els boscos i intentant trobar fórmules per tal que es posi en valor. L'abandonament de l'activitat forestal com a recurs econòmic ha estat la causa principal de la manca de gestió dels boscos i de l'augment de la seva perillositat davant un incendi forestal.

Mitjançant aquesta iniciativa es proposa, així mateix, la creació d'un òrgan encarregat de coordinar la política forestal, en el qual estaran representades les administracions, el sector i la societat civil.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF