Publicitat
Publicitat

Balears encara no té un pla per fer minvar els accidents

Els agents socials diuen que la coordinació és bàsica

El pròxim 28 d’abril se celebra el Dia internacional de la salut en el treball. Balears afronta aquesta data com l’única comunitat autònoma de l’Estat on mai no hi ha hagut un document marc estratègic de coordinació de les polítiques de formació i prevenció de riscos laborals, determinació de malalties professionals o tractament de les baixes laborals. “Nosaltres tenim previst reunir-nos amb el Govern per dia 28”, comenta Francesc Mulet, d’UGT Balears; “ens manifestarem, farem jornades per parlar d’accidentalitat laboral, però de moment no ens han dit res del pla estratègic”, indica.

Els sindicats es queixen

Sense aquest document marc, les queixes dels sindicats van en augment: “Cada any s’incrementen els accidents i Balears és la CA on es declaren menys malalties professionals. Volem que es doni formació als metges de família per poder detectar aquestes patologies, per evitar que hi hagi baixes laborals que quedin com a simples malalties comunes”, diu Mulet, que admet que el contacte amb l’Administració per aquest tema sí que s’ha produït.

De la seva banda, des de la Fundació per la Prevenció a Hostaleria de les Illes Balears, Pedro Fiol també lamenta l’absència d’aquest pla estratègic: “El fet no és només no tenir pla, el pitjor és que ens basam exclusivament a rebre fons europeus per fer polítiques de prevenció i, per tant, és més senzill adaptar normatives de la UE i desenvolupar-les posteriorment aquí; és una qüestió pressupostària”. La Fundació per la Prevenció a Hostaleria de les Illes Balears ha vist pràcticament eliminades les aportacions que rebia del Govern per poder difondre el material de formació que edita.

Altres propostes que es llancen des del sector van per la via de la millora de la formació dels treballadors. Antoni Siquier, director del departament de Salut Laboral de Meliá Hotels, creu que “si dins hostaleria hi hagués una aula permanent sobre salut i riscos laborals en el sector, com hi és en el món de la construcció, es podria donar un carnet professional a qui superàs els cursos i exigir-lo posteriorment a l’hora de contractar personal.

“Amb això, les empreses reduiríem els nostres costos en formació i el treballador ja podria disposar d’una base en matèria de prevenció”, diu Siquier, un fet que, en opinió del director del departament de Salut Laboral de Meliá Hotels, amb més de 30 anys d’experiència en la matèria, es podria conjugar amb “la inclusió de nocions de prevenció de riscos en els temaris d’educació primària”, segons una proposta feta pel sindicat CCOO. “La Conselleria l’aparcà, però la formació és l’assignatura pendent”, diu Siquier.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF