Les Balears destinaran 97 milions a la diversificació econòmica i a la innovació

La nova estratègia, aprovada per la Mesa de Diàleg Social, inclou sectors emergents com la bioeconomia, les ciències del mar o les indústries culturals i creatives

La Mesa de Diàleg Social de les Balears ha ratificat avui l'Estratègia per a la Diversificació Econòmica a través de la Innovació que inclou la modificació de la RIS3 (Estratègia d'Especialització Intel·ligent) que permetrà que nous sectors emergents es puguin beneficiar de fons europeus.

“Volíem obrir les possibilitats de recursos econòmics a altres sectors estratègics perquè facin de la innovació la seva forma de créixer i ens proporcionin aquesta major productivitat i competitivitat que necessita la nostra comunitat autònoma”, ha destacat la presidenta del Govern, Francina Armengol, qui ha recordat que aquest document havia estat aprovat inicialment l'any 2013 com una estratègia centrada exclusivament en el sector turístic.

Amb l'actualització impulsada per l'actual Govern s'hi han incorporat nous sectors emergents com les ciències del mar, la bioeconomia (biotecnologia, economia circular) i les indústries culturals i creatives. Així mateix, s'han solucionat algunes mancances del document com la definició de 'governança', l'establiment d'un sistema d'indicadors i l'escenari financer.

En total s'hi destinaran, fins al 2020, uns 97 milions d'euros, el 46% dels quals prové de fons europeus, un 40% de fons propis dels pressupostos de la Comunitat i la resta, el 14%, d'aportacions del sector privat. El vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha destacat que gràcies a haver-hi incorporat nous sectors es podrà accedir a més fons com, per exemple, els destinats al pol marí. “Calculam que hi ha uns 19 milions d'euros que es podrien haver perdut perquè haguessin sortit convocatòries que haguessin quedat desertes”, ha assenyalat.

Els agents econòmics i socials han valorat molt positivament la nova estratègia, que ha tingut un alt grau de consens, ja que consideren que fomentarà la competitivitat de les empreses i la diversificació econòmica. Així mateix, els representants dels dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO, han reiterat la necessitat de posar fi a l'estacionalitat i generar llocs de feina estables i de qualitat.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF