Publicitat
Publicitat

Gairebé la meitat de les empreses declarades en concurs de creditors a les Balears pertany a la construcció

Un total de 30 negocis de les Illes han declarat no poder assumir els pagaments durant el segon trimestre d'enguany

El sector de l'edificació i la promoció immobiliària balear és el més afectat per situacions en què les empreses es declaren en concurs de creditors, el que abans es coneixia com trobar-se en suspensió de pagaments. Durant el segon trimestre de l'any, el 43% de les companyies que van fer-ho treballava en aquest àmbit: 13 de les 30, segons dades de l'INE. El comerç a l'engròs és la segona activitat en què més concursos es declaren, però a molta distància, ja que aquests mesos són només cinc les empreses afectades.

Es tracta, sobretot, de petites i mitjanes empreses, ja que la gran majoria d'aquestes (el 73%) tenen cinc o menys treballadors. A més, el 63% està en marxa des de fa, com a màxim, 12 anys, i el 53% presenta un volum de negoci inferior als 250.000 euros anuals.  

Les xifres suposen una reducció dels concursos de creditors de l'11,4% a les Balears respecte del mateix període de l'any passat, fet que separa les Illes de comunitats amb un descens pronunciat (com Navarra, on han caigut un 48,3%), però també d'aquelles amb un elevat creixement (com Catalunya, on s'han incrementat un 10,9%). En total, Catalunya i el País Valencià acumulen el 37,8% del total d'empreses afectades.

Pel que fa a les dades generals de l'Estat, 1.279 empreses o persones van declarar-se en concurs de creditors i el sector més afectat fou el del comerç, amb 232 companyies, seguit del de la construcció, amb 197 empreses afectades. És el primer pic des del 2012 que augmenten les antigues suspensions de pagaments respecte del primer trimestre de l'any, en aquest cas un 9,2%.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF