Publicitat
Publicitat

Balears, entre les 5 comunitats que deneguen el servei de salut general als immigrants

D'altra banda, hi ha 10 comunitats que han adoptat mesures per poder atendre tothom, sense excepcions, i una, Castella-la Manxa, que aplica la llei estatal sense cap mena d'excepció

Deu comunitats autònomes han aprovat mesures per proporcionar targeta sanitària a les persones excloses per les retallades, com els immigrants en situació irregular. En canvi, a Balears i a quatre comunitats més s'han establert només algunes excepcions a la norma estatal. I tan sols a una comunitat, Castella-la Manxa, s'aplica el decret estatal sense ampliar l'accés al sistema públic de salut a ningú més.

Són dades de l'informe "Dos anys de reforma sanitària: més vides humanes en risc", presentat avui per Metges del Món coincidint amb el Dia internacional de la salut. El text destaca que els mecanismes ideats per cada territori per sortejar les dificultats "no són més que pegats per intentar pal·liar el caos" que s'ha creat.

L'ONG denuncia que les mesures que han hagut d'adoptar les comunitats autònomes per executar el decret d'estalvi sanitari "són molt heterogènies i estan descoordinades, amb la qual cosa contribueixen a fer més profundes les desigualtats en salut entre els diferents territoris".

L'informe explica que deu comunitats han disposat mesures per facilitar l'atenció sanitària a les persones immigrants en situació administrativa irregular. D'aquestes, només Andalusia i Astúries mantenen l'accés normalitzat a les persones no assegurades o beneficiaris sense recursos. Les altres vuit -Aragó, Canàries, Cantàbria, Catalunya, Extremadura, Galícia, País Valencià i País Basc- amplien l'accés fixat pel govern espanyol mitjançant la creació de "programes complementaris".

L'informe assenyala que de la resta de les comunitats, cinc -Madrid, Múrcia, Castella i Lleó, Balears i la Rioja- fan algunes excepcions davant malalties cròniques, mentals o risc per a la salut pública.

L'estudi destaca que Castella-la Manxa ha quedat sola en l'aplicació del decret aprovat per garantir la sostenibilitat de la sanitat pública i que no inclou Navarra, perquè el marc normatiu en aquesta comunitat és imprecís.

L'organització relata que ha tingut coneixement de més de mil casos documentats de persones que han patit algun tipus de vulneració al dret a la salut. La majoria són immigrants a qui s'ha negat la targeta sanitària o l'accés a alguns dels programes complementaris, encara que també hi ha persones nacionalitzades espanyoles que no se'ls ha informat adequadament per renovar la seva targeta.

L'informe assenyala que es continuen registrant casos de dones embarassades i menors d'edat a qui se'ls nega l'accés a l'atenció sanitària o que se'ls factura l'assistència prestada.

Alerta que també hi ha casos de "persones a les quals se'ls obliga a signar un compromís de pagament abans de ser ateses als serveis d'urgències o que reben una factura amb posterioritat".

Metges del Món reclama al govern que posi en marxa de manera prioritària les mesures legislatives, polítiques i pressupostàries necessàries per restituir el model sanitari d'acord amb el principi d'universalitat de l'assistència sanitària .

A més, demana anul·lar l'acord que introdueix l'aplicació del copagament de medicaments hospitalaris i adoptar mesures per combatre la discriminació en l'accés a les salut, independentment de l'origen i situació administrativa de les persones.

L'ONG anima el conjunt de la ciutadania a donar suport a les mobilitzacions i accions de rebel·lia enfront de la retallada sanitària impulsades per les organitzacions socials.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF