Crisi
Balears 25/06/2013

Les Illes Balears són la tercera comunitat de l'Estat al rànquing de morositat en els lloguers

El Consell de Mallorca vol dedicar mig milió d'euros a ajudar 20.000 persones que no poden pagar l'habitatge. Una mitjana de 25 euros per afectat

ARA Balears/EFE
2 min

PalmaLes Illes Balears són la tercera comunitat autònoma amb més morositat mitjana en els lloguers. Amb 10.051,1 euros de morositat mitjana, se situa just per darrere de Madrid i Múrcia. Segons les xifres de Fitxers de Llogaters Morosos (FIM), la morositat mitjana en arrendaments urbans es va situar l'any passat als 6.134 euros, força per sota de la mitjana illenca, i va créixer un 13,2% respecte de l'any anterior.

Madrid encapçala el rànquing amb una morositat mitjana de 15.828,6 euros, seguida de Múrcia amb 12.440,3. El País Basc se situa just després de Balears amb 8.911,3 euros. En canvi, les comunitats amb manco morositat són La Rioja, que queda amb just 1.507 euros; Castella i Lleó, amb 2.550; i Aragó, que arriba als 3.239,3. SI l'anàlisi es fa per províncies, però, destaca que Barcelona queda en segon lloc amb 12.627,5 euros i que a Soria just s'arriba als 904,9.

FIM aplega informació sobre morosos dels arrendadors, els administradors de finques i immobiliàries i de sentències judicials per desnonaments.

Mig milió per 20.000 persones

El Consell de Mallorca ha anunciat aquest dimarts que dedicarà mig milió d'euros per evitar que devers 20.000 ciutadans amb dificultats econòmiques perdin ca seva, ja sigui perquè els l'han embargada o no poden pagar un lloguer o hipoteca. De mitjana, doncs, la institució dedicaria 25 euros per cada un dels afectats.

La presidenta del Consell, Maria Salom, ha presentat l'aportació en el marc d'un conveni de col·laboració amb la Creu Roja per ajudar gent "a la frontera de l'exclusió social" perquè poden perdre el lloc on viuen. El president de la Creu Roja a l'arxipèlag, Miquel Alenyà, considera una necessitat "urgentíssima" respondre aquesta situació i recorda que molts dels afectats fins fa poc eren de classe mitjana. "Molts viuen aquesta situació d'una manera molt dissimulada i vesteixen amb normalitat, però són en una situació de pre-exclusió social", ha avisat.

La presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Catalina Cirer, ha explicat que el Consell col·labora amb aquest programa de Creu Roja perquè compta amb una partida econòmica concreta per atendre diversos problemes més enllà dels qui tenen dificultat per pagar la hipoteca. El conveni també preveu que cada quinze dies representants de l'IMAS, la Creu Roja i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca es reuneixin per analitzar la concessió de les ajudes. També en poden rebre, per exemple, pares que hagin avalat l'habitatge a un fill i que ara no puguin afrontar-ho.

Cirer també ha volgut destacar que, en la situació actual, un 40% del pressupost del Consell de Mallorca es dedica exclusivament a l'àrea social. Salom ha ressaltat la provada experiència de Creu Roja en l'àmbit social i el seu "perfecte coneixement" de la realitat mallorquina. Alenyà, per la seva banda, s'ha mostrat esperançat i ha dit que creu que s'està arribant al final de la crisi econòmica i hi ha "perspectives de canvi", tot i que el procés pot ser lent.

stats