COMPTES PÚBLICS

Balears acumula un deute de 8.805 milions

El Govern calcula que deurà 6 milions d’euros menys quan acabi el 2018

La Conselleria d’Hisenda preveu que Balears tancarà l’any 2017 amb un deute de 8.805 milions d’euros, cosa que suposa un 29,6% del Producte Interior Brut (PIB). D’aquesta manera, la comunitat queda 0,5 punts per sota del límit d’endeutament, que s’havia fixat en un 30,1%. La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, reconeix que Balears encara té “un deute alt”, del qual més d’un 70% correspon als mecanismes de finançament de l’Estat.

Per al 2018, la previsió del Govern és deixar de demanar 142,7 milions de nou endeutament respecte dels límits que imposa el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública. Segons el que marca el govern central, l’administració autonòmica balear podria acabar el 2018 amb prop de 8.942 milions d’euros de deute. Però la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni no creu que s’esgoti aquest marge d’endeutament i calcula que acabarà l’any amb una reducció de 6,1 milions d’euros respecte de les xifres actuals, és a dir, amb un deute de 8.799 milions d’euros, que suposaria un 28,4% del PIB, mentre que el límit imposat per l’Estat és un 29,1%.

La possibilitat d’endeutament de Balears per al 2018 arriba a 1.084 milions, 947,3 dels quals corresponen a les amortitzacions ordinàries, 124 al dèficit permès per a aquest exercici (0,4% del PIB) i 12,7 milions a la cobertura de les liquidacions negatives del sistema de finançament del 2008i el 2009. No obstant això, el Govern ha presentat un pressupost i només té previst formalitzar un nou endeutament per import de 947,8 milions, com es reflecteix a la Llei de pressuposts.

Es tracta del començament d’una nova etapa per a Balears, que suposa un ‘punt d’inflexió’ després d’anys de creixement del deute públic, segons que ha manifestat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, que ha destacat la “línia de control i estabilització” del deute públic mantinguda per aquest Govern des de l’inici d’aquesta legislatura.

Crítiques al finançament

A més, Cladera ha recordat que la manca de finançament havia generat uns 5.000 milions d’euros del deute públic autonòmic des de l’any 2002, una xifra vinculada principalment a l’anterior model de finançament. Per aquest motiu, una de les propostes de Balears és la condonació parcial del deute per part del govern de l’Estat. La consellera va recordar ahir que Balears era “una de les comunitats més complidores” i va criticar que la reducció del finançament “pot tenir conseqüències negatives precisament en el compliment dels objectius que requereix el ministeri, un fet que resulta una incoherència”.

De fet, aquesta mateixa setmana el ministre Montoro va comunicar a Balears que li segrestaria 67 milions d’euros de les transferències que l’Estat s’havia compromès a fer a les comunitats autònomes. Segons el ministre, el perill que el govern del PP hagi de prorrogar els actuals pressupostos generals de l’Estat fa inviable que faci les transferències que s’havia compromès a fer durant el juliol del 2017.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF