Publicitat
Publicitat

Balears cerca a Catalunya un aliat per forçar la reforma del sistema de finançament

El vicepresident del Govern, Biel Barceló, s'ha reunit amb el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, a Barcelona

Els governs de Catalunya i Balears han escenificat aquest dilluns un rellançament de les seves relacions, que s'havien refredat en els darrers anys, i han començat a explorar possibles interessos comuns en una futura reforma del sistema de finançament autonòmic.

A la Casa dels Canonges de Barcelona, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, s'ha reunit per espai d'una hora amb el vicepresident del Govern balear, Biel Barceló, informa Efe.

Ha estat la primera presa de contacte oficial entre els dos executius des que al gener prengués possessió el nou Govern presidit per Carles Puigdemont, que precisament aquesta nit coincidirà amb la seva homòloga balear, la socialista Francina Armengol, en una recepció a La Pedrera amb motiu de la inauguració d'una exposició del fotògraf balear Toni Catany.

La reunió d'aquest dilluns matí, segons ha explicat Romeva, ha servit per analitzar possibles espais de cooperació en temes relacionats amb les polítiques de transparència, com també amb projectes que afecten l'Euroregió Pirineus Mediterrània, de la qual Catalunya i Balears formen part i que en els últims anys havia vist reduïda la seva activitat.

En terrenys com l'econòmic, el turístic, l'energètic, el cultural o les infraestructures, segons Romeva, Catalunya i Balears tenen interès a col·laborar, en un marc euromediterrani més ampli.

Després d'un període de menor relació entre els dos governs, arran del procés sobiranista engegat per Artur Mas i que no comptava amb les simpaties de l'anterior Executiu del popular José Ramón Bauzá, s'obre ara una nova etapa que, en opinió de Romeva, ha d'estar presidida per "el diàleg i la comunicació constant".

Romeva ha advocat per formar "un espai d'entesa regular entre dos governs amb dinàmiques compartides". També Barceló s'ha felicitat de les " relacions normalitzades" entre els governs de dos territoris amb "vincles històrics, culturals, econòmics i socials".

Una de les prioritats del Govern balear ara és trobar "aliats" per forçar una reforma del sistema de finançament que posi fi a l'"espoliació" de les comunitats amb major dèficit fiscal. Barceló ha lamentat que, amb la incertesa per la falta de consens per formar un nou govern central, s'està demorant la reforma del model de finançament, fet que representa "un problema greu per a les Illes Balears", amb uns "serveis públics absolutament ofegats".

"Voldríem tenir una solució com més aviat millor, amb un canvi radical en el model de finançament", ha afirmat Barceló, que ha apostat perquè el seu govern pugui disposar dels recursos que genera sense haver de "pidolar" al Fons de Liquiditat Autonòmica. "És absolutament indispensable arreglar el tema del finançament. Serem molt bel·ligerants", ha advertit Barceló, convençut que Catalunya i Balears "tindran uns interessos comuns en la reforma del sistema de finançament".

El govern català, en ple desplegament del seu full de ruta cap a la independència, ja ha advertit que aquesta vegada no pensa posar-se al capdavant de les negociacions amb l'Estat per modificar el sistema de finançament.

Romeva ha eludit pronunciar-se sobre si Catalunya ha de formar un front comú amb altres comunitats amb dèficit fiscal com les Balears i s'ha remès al que pugui dir el vicepresident del Govern i responsable de l'àrea econòmica, Oriol Junqueras, en una propera reunió amb representants de l'xecutiu balear per abordar aquesta qüestió.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF