Balears i Catalunya treballaran conjuntament per dignificar les víctimes de la Guerra Civil al llevant de Mallorca

A Manacor i Sant Llorenç des Cardassar almenys hi ha quatre fosses que contenen restes de persones mortes al camp de batalla durant el desembarcament del capità Bayo del 1936

Les Balears i Catalunya treballaran conjuntament per dignificar els espais del Llevant mallorquí on encara hi ha víctimes de la Guerra Civil. El Consell de Govern ha autoritzat la Conselleria de Cultura, Participació i Esports a establir acords amb el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya per tal de "dignificar els espais on hi ha víctimes de la Guerra Civil espanyola".

El desembarcament de les tropes del capità Alberto Bayo a la costa del llevant de Mallorca l'agost de 1936 va constituir l'únic front de guerra real als municipis de Manacor i Sant Llorenç des Cardassar. Com a conseqüència d’aquest front, hi ha almenys quatre fosses que contenen restes de persones mortes al camp de batalla o a causa de la repressió que s'hi va exercir.

Són les fosses del Riuet de Portocristo, la de les Coves Blanques, la de la platja de Portocristo, la del cementeri de Son Coletes (dins el cementeri actual de Manacor) i la de la platja de sa Coma, al municipi de Sant Llorenç des Cardassar.
 
Atès que una part important dels cossos que hi ha a les fosses esmentades són de milicians catalans, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya han decidit subscriure un protocol en matèria de memòria democràtica que estableix punts de col·laboració per reconèixer i dignificar aquestes víctimes de la repressió durant la Guerra Civil com a reparació de la seva memòria.
 
El protocol manifesta la voluntat d’ambdues administracions de col·laborar per dur a terme un conjunt d’actuacions a les fosses esmentades que contribueixin a la reparació, la dignificació i el reconeixement de les persones tant de les Illes Balears com de Catalunya, així com d’altres indrets, que perderen la vida durant els esdeveniments històrics produït arran del desembarcament de les tropes republicanes del capità Alberto Bayo, la matinada del 16 d’agost de 1936.
 
Per tal de contribuir a la reparació, dignificació i el reconeixement de les persones que perderen la vida en aquells esdeveniments històrics produïts per un cop d'estat feixista, es faran accions per preservar, senyalitzar i contextualitzar aquestes fosses amb seriositat i rigor per tal de convertir-les en espais de memòria i reflexió. Així mateix, un dels objectius és dur a terme accions per divulgar els fets i les circumstàncies històriques en què es produïren, com també els resultats dels estudis dels especialistes en la matèria.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF