Publicitat
Publicitat

PRIMÀRIES PSIB LA VOTACIÓ

Armengol serà la candidata del PSIB

S’imposa a Calvo amb el 54,6% de vots d’afiliats i ciutadans i obté l’avantatge a la Part Forana de Mallorca i a Eivissa

Francina Armengol serà la candidata del PSIB a les eleccions autonòmiques del maig de 2015. La secretària general dels socialistes balears s’imposà ahir en les primeres primàries obertes duites a terme pel partit, les primeres que fa una formació política a l’Arxipèlag amb participació de no militants. La líder socialista va vèncer per 1.077 vots de diferència la seva contrincant, la secretària general del partit a Palma, Aina Calvo. Armengol va obtenir un 54,58% dels suports i Calvo es quedà amb el 45,42%.

Les primàries serviran a Armengol no només per convertir-la en candidata autonòmica sinó també per consolidar el seu lideratge intern. I tot això també gràcies a la important mobilització interna que s’ha produït en aquest procés i que ahir arrossegà una forta participació de militants i simpatitzants. Dels 14.717 censats (només 2.587 els quals eren militants) votaren el 80,30%, 11.818 persones. La participació fou més elevada als nuclis rurals que a les ciutats i aquest element afavorí Armengol.

Amb aquesta alta participació, Armengol es va imposar a totes les Illes excepte a Menorca. La secretària general va treure un important avantatge a la seva contrincant a la Part Forana de Mallorca i a Eivissa, mentre que Calvo s’imposà bàsicament a Palma i la seva àrea metropolitana (excepte a Marratxí) i a Menorca. Així, a grans trets, la líder del PSIB va capitalitzar els vots més oficialistes i d’àmbits més rurals, mentre que Calvo va aglutinar descontents amb la línia oficial i, sobretot, vot urbà.

Per illes, Armengol es va imposar a Calvo a Mallorca amb un 53,37% dels vots, però la gran majoria dels sufragis els va sumar a la Part Forana, on el seu percentatge de vots s’incrementà fins al 67,47% i on assolí un avantatge de més de 2.000 vots sobre l’altra candidata. A Palma, el feu de Calvo, la secretària general del partit només assolí el 29,27% dels vots. Calvo s’imposà a totes les agrupacions de Ciutat excepte a la de Palma Nord, la més petita. A Ciutat, l’exbatlessa va treure més de 1.400 vots d’avantatge a la seva rival.

A la Part Forana, Armengol s’imposà a la gran majoria de municipis i va obtenir una important base de suports a Inca, el seu poble, on va treure gairebé 500 suports d’avantatge a la seva contrincant. Calvo, en canvi, es va imposar a Andratx, Calvià i Llucmajor, que funcionarien més amb una dinàmica de vot urbà com Palma i on hi hauria una major presència de socialistes castellanoparlants. Però també va guanyar a Esporles, Artà, Felanitx, Manacor, Santanyí i Son Servera, amb perfil catalanoparlant, però on s’aglutinaria vot crític amb la línia oficial del partit a les Illes Balears.

Eivissa i Menorca

Eivissa i Formentera es decantaren clarament per Armengol, que jugà un paper important en el passat per resoldre la crisi interna que visqueren els socialistes pitiüsos. En aquestes dues illes, la guanyadora va vèncer a tots els municipis i acabà aconseguint un 72,15% dels vots a Eivissa i un 72,66% dels vots a Formentera. En total, a les Pitiüses Armengol va treure més de 500 sufragis de diferència a Calvo.

Les diferències d’Eivissa, però, no es compensaren a Menorca. En aquesta illa, controlada des del darrer congrés per una direcció no oficialista, Calvo va guanyar per un 56,24% dels sufragis, però només en va treure poc més de cent de diferència a la seva rival. La secretària general de Palma es va imposar a Maó i Ciutadella i a la resta de municipis excepte al Castell, es Mercadal i Ferreries.

Així les coses, els sufragis recollits per Armengol a la Part Forana de Mallorca i a Eivissa li permeteren compensar amb escreix les derrotes patides a Palma i Menorca i li serviren per marcar una diferència final de més de mil sufragis, que la convertí en la candidata del PSIB a les eleccions autonòmiques de maig de 2015.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF