Armengol estén la mà a l'oposició per redactar el model de finançament balear

La presidenta del Govern ha instat la resta de partits a organitzar un "front ampli" per reclamar la condonació del deute de les Illes

"Un front ampli, políticament i socialment parlant, per reclamar la condonació del deute de Balears". La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha expressat així, en la compareixença davant el Parlament, la seva proposta de redactar de manera conjunta un document sobre el model de finançament que les Illes han de negociar amb l'Estat. La xifra de deute arriba ja als 8.774 milions d'euros. "Proposam a totes les forces polítiques que batallem per una major flexibilització del dèficit", ha destacat.

Armengol ha demanat a tots els grups del Parlament el nomenament d'un expert perquè treballi amb el Govern sobre aquest nou sistema de finançament i el nou Règim Especial de Balears (REB). Amb la convocatòria de noves eleccions estatals per al proper 26 de juny, la presidenta del Govern ha instat a aprofitar el canvi de context per reestructurar les finances de Balears.

"La política de retallades i de rendició a Madrid ens ha fet una comunitat amb una situació més precària de la que ja teníem", ha entonat Armengol. Això no obstant, la presidenta s'ha reafirmat en el seu discurs de no aprovar "cap tipus de retallada" en educació, sanitat i serveis socials.

En aquest sentit, la portaveu de Podem, Laura Camargo, ha demanat que es faci públic un informe preceptiu de la Direcció General de Pressupostos sobre la creació de la facultat de medicina i els seus costos. Podem manté que els estudis de medicina "no són una prioritat" per a Balears i que s'hauran de plantejar retallades.

Armengol ha assenyalat també que la desigualtat social continua sent un dels problemes més greus a Balears. Tot i les dades de l'enquesta de població activa, que van ser positives per a Balears, Armengol ha destacat que " no és suficient". La presidenta ha fet una crida a augmentar la productivitat dels treballadors a partir d'un millor sistema de finançament.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF