Armengol diu que cada institució es pactarà per separat i dóna prioritat a Podem

La líder del PSIB manté que les presidència no seran una condició però adverteix que ella està "preparadíssima" i que segueixen sent "la força d'esquerres més votada a les quatre illes"

La líder del PSIB i candidat a la presidència del Govern, Francina Armengol, ha plantejat les primeres premisses dels socialistes en la negociació amb Podem i MÉS d'una nova majoria d'esquerres a Balears després del 24-M. Armengol vol evitar un pacte global de les tres formacions per a les principals institucions —Govern, consells i Cort— i ha dit que cadascuna s'haurà de pactar per separat i que per això el PSIB "donarà llibertat absoluta a tots els seus candidats perquè negociïn els seus pactes". La socialista ha volgut així aïllar cadascuna de les negociacions, i en la que li correspon a ella per al Govern, ha assegurat que començarà les reunions de manera "immediata" amb Alberto Jarabo (Podem) i Biel Barceló (MÉS). Ha dit que ho farà primer amb Jarabo, remarcant en un parell d'ocasions que Podem "és la segona força d'esquerres" i que per això ha de tenir prioritat.

Armengol, que ha comparegut en roda de premsa després de la reunió de l'executiva del PSIB per analitzar els resultats electorals, ha volgut desactivar així les preguntes sobre la possibilitat Podem i MÉS li plantegin que sigui Barceló qui ocupi la presidència del Govern, i rebaixar la força dels ecosobiranistes, remarcant que els de Jarabo tenen més representació, en aquesta possible reclamació. Sobre això ha mantingut que la presidència de les institucions no serà, d'entrada, cap condició per a la negociació dels nous governs, però ha remarcat en aquesta "s'ha de respectar la voluntat dels ciutadans" i que per això és el PSIB qui ha de "liderar" les noves institucions perquè, malgrat la baixada en vots, segueix sent "la força d'esquerres més votada a les quatre illes".

"Jo estic preparadíssima i em sent supercapaç", ha afirmat per contestar que no renuncia a la possibilitat que sigui ella la nova presidenta del Govern. Armengol, que ha dit haver parlat ja "en un parell d'ocasions" amb Jarabo i Barceló, ha explicat que és partidària de formar un executiu autonòmic on hi participin les tres forces però ha afegit, davant la possibilitat que Podem es limitàs a donar un suport extern al Govern, que "no em faria por haver de governar en minoria". "Els nous temps polítics d'ara i allò que han votat els ciutadans fan que les premisses d'anteriors pactes no tinguin validesa", ha acabat dient. 

Sis prioritats del programa de governabilitat

La líder del PSIB ha insistit què el primer a fer és ara plasmar en un programa de governabilitat la voluntat de "gir a l'esquerra claríssim" que els ciutadans han manifestat en les urnes. Armengol n'ha avançat sis prioritats per als socialistes, les quals són totes assumibles, i fins i tot són compartides, per part de Podem i MÉS: un "pla de rescat per a les persones", un pla contra l'atur i la precarietat laboral, la "recuperació dels drets socials perduts" en educació, sanitat i serveis socials, un reajustament econòmic per "repartir la riquesa", la "reclamació immediata" d'un millor finançament al govern central i, lligat això que s'aturi la tramitació del règim fiscal pactat entre Rajoy i Bauzá, per elaborar-ne un de nou. Armengol també ha dit que vol que en aquest programa de governabilitat vol que hi participin també entitats de distints sectors perquè marquin les seves necessitats.

Sobre la baixada de vots patida pel PSIB, els pitjors de la seva història en unes autonòmiques, Armengol ha "reconegut que "hem patit un retrocés evident i perdut suport electoral respecte del 2011", però ha afegit que "sabíem que l'escenari electoral que teníem no era fàcil i ara hi han entrat altres formacions". Ha assegurat que els socialistes són conscients i "prenen nota" que hi ha molts llocs on han patit problemes "d'organització, lideratge o projecte", però també ha volgut dir que el PSIB hi ha resistit perquè ha recordat que "fa sis mesos alguns ens comparaven amb el PASOK, i deien que seríem la tercera i quarta força, i la realitat és que seguim sent la primera força d'esquerres".

 

 

 

 

 

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF