Arias Cañete no vol urbanitzacions ni golf en àrees cremades, però obre la porta a construccions "d'interès general"

El ministre assegura que es valoren possibles utilitzacions d'interès social, com ara un hospital o un centre penitenicari

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha dit que en la reforma de la llei de Muntanyes que s'està dissenyant "ningú pretén que en una muntanya cremada s'hi puguin fer urbanitzacions, edificacions o golfs" però ha obert  la possibilitat que sí que s'hi puguin donar altres possibles utilitzacions d'interès general, abans que es compleixin els 30 anys sense ús que preveu la llei.

En una entrevista amb Europa Press, el ministre ha explicat que la prohibició d'utilització d'un terreny durant aquest període de temps és "una espècie de sanció per dissuadir aquells que poguessin tenir la idea de cremar una muntanya per després fer-ne altres aprofitaments que comporten  benefici econòmic".

Segons la seva opinió, "està bé" que no es pugui aprofitar, del resultat d'un incendi, aquell que tingui interessos econòmics privats". Tanmateix, ha afegit que s'estan valorant un altre tipus de possibles utilitzacions "d'interès general i social declarats  per llei", com per exemple un hospital o un centre penitenciari "o qualsevol obra d'interès social". "Haurem de reflexionar i estem discutint aquest tema amb les organitzacions ecologistes, que no en són gaire partidàries, i amb tots els afectats", ha afirmat,  alhora que ha aventurat que aquesta és una llei que "tindrà molt diàleg" i espera que "molt consens".

Alhora, ha insistit que creu que és millor imposar l'obligació de regenerar una superfície equivalent i que és "millor per a la societat" que una comunitat autònoma vulgui construir una obra d'interès general, regenerant, a més, un nombre d' hectàrees igual al cremat i no deixar una muntanya cremada durant 25 o 30 anys sense actuacions de regeneració immediates.

"Dialogarem, buscarem punts de trobada en els quals tothom es trobi tranquil, perquè no hi haurà especulació, ni s'afavorirà cap tipus de pràctica que pugui conduir a una pèrdua de superfície forestal en un país com el  nostre ", ha assegurat.  Arias Cañete ha afegit també que encara no se sap si es podran vendre muntanyes públiques o no perquè en l'esborrany de la nova llei no està establert, ja que s'està debatent.

D'altra banda, respecte a la futura llei de parcs nacionals, ha garantit que el govern espanyol no pretén obrir la caça.  "En parcs nacionals, en principi, la caça no està autoritzada i la regla general és la prohibició total", ha asseverat, tot i que ha afegit que "una cosa radicalment diferent" serà el control de poblacions en aquests enclavaments.  "Una cosa és la caça comercial i una altra el control de poblacions que cal realitzar necessàriament. Aquest és un tema que no té interès comercial de les batudes que s'organitzen en aquest país en zones de caràcter privat", ha afirmat el ministre,  que ha insistit que no s'està pensant a autoritzar la caça "indiscriminadament en parcs nacionals".

Sobre la possibilitat que aquest control de poblacions es realitzi en forma de subhasta, ha afegit que no creu que aquesta sigui la situació perquè el control es pot fer "de moltes maneres" –com per exemple pels mateixos propietaris en els llocs  on encara hi ha enclavaments privats com a Monfragüe– però, en tot cas, del que es tracta és de garantir la sanitat animal i els censos necessaris per a la sostenibilitat".

   


EDICIÓ PAPER 12/08/2018

Consultar aquesta edició en PDF