MÚSICA
Balears 03/12/2016

"Aquests dies, a Mallorca, hi ha un alt nivell jazzístic"

Xavi Torres és un dels pianistes amb més projecció internacional i és director artístic del festival Alternatilla

Margalida Mateu
4 min
El pianista Xavi Torres, aquest dimecres a l’hotel Acapulco de la Platja de Palma.

PalmaXavi Torres va néixer l’any 1991 a Tarragona. Ara, amb 25 anys, és un dels pianistes de jazz amb més projecció. Va estudiar a l’Escola Superior de Música de Catalunya, Esmuc, i fa tres anys que va anar a viure a Amsterdam, on ha estudiat el màster de jazz i la llicenciatura de clàssic al Conservatorium Van Amsterdam.

Torres ha actuat en diverses ocasions a Mallorca a través de la promotra cultural Fonart, encarregada d’organitzar el festival Alternatilla. Un dia, a Amsterdam, el pianista rep una telefonada de Joan Carles Añibarro, al capdavant de Fonart. Vols ser el director artístic d’un nou festival de jazz a Mallorca?

Vaig quedar amb Xavier Torres a l’Arenal, a l’hotel Acapulco. Tot i ser un dels primers hotels que es va instal·lar a la Platja de Palma, no el conec. Fa un dia preciós i li propòs si li ve de gust fer l’entrevista a fora. Accepta la meva petició i ens asseiem al pedrisset de la platja, just davant del balneari nou, com si fóssim dos enamorats. En realitat, però, ens acabam de conèixer. El dia acompanya, la platja és verge i preciosa, i Xavi va en màniga curta. “Fa molta calor”, diu. “A Amsterdam estam a zero graus”. Coincidim en la bellesa del paratge, “queda’t amb aquesta imatge”, li dic. “Això, a l’estiu, no és gens així”, pens, i començam la conversa.

Pel que fa a la configuració del cartell del Jazz In Mallorca Alternatilla, “estic molt satisfet d’haver pogut escollir els grups de l’àmbit internacional que formen aquest festival i que crec que fan molt bona música. Per a la tria dels grups de l’illa, m’ha ajudat molt tenir contacte amb el Conservatori Superior de les Illes Balears en la modalitat de jazz i, sobretot, amb alguns dels professors -que conec prou bé- de l’escena jazz de Barcelona. Així, el festival ha apostat per grups de Mallorca: formen part del cartell el guitarrista Toni Miranda, el trompetista Pep Garau, el bateria Teo Salvà, el grup The Jazz Fingers i S’Arrual Jazz Mort, artistes que compareixien a l’escenari amb els internacionals, sobretot amb els d’Holanda, que en aquesta edició és el país convidat. “Com que hi visc, és una de les escenes que conec bé. I durant aquests dies es podrà escoltar una molt bona representació dels països baixos”, diu. Torres destaca que “el festival té alguns punts que el diferencien d’altres i que el fan molt especial. D’una banda, hi ha aquesta llibertat que he tingut per escollir les formacions i les persones que hi actuaran, i que crec que són de la millor qualitat musical; i de l’altra, seran concerts mixtos, és a dir, pretenem que es creï interacció entre els músics, que participin en les diferents formacions”.

Holanda és el país convidat del festival i un lloc on l’efervescència del jazz és històrica. “És un dels ports d’entrada a Europa. Amsterdam és una ciutat petita però molt integrada internacionalment, amb músics molt variats i de diferents influències”. Un país que aposta pel suport institucional. En aquest sentit, Torres creu que “a Holanda, si ets un bon músic i veuen que tens projecció, et fan molt de suport. No només en l’àmbit econòmic, també et permeten participar en molts de festivals, es convoquen premis i et donen l’oportunitat d’actuar en algun lloc molt rellevant”. Segons el pianista, “jo visc allà perquè hi estic aprenent molt. Potser faria més actuacions si residís a Catalunya, però de moment em compensa, la indústria és més gran i està més ben organitzada. Hi ha més interrelació amb festivals”.

La seva formació principal és Xavi Torres Trio, una banda amb molt de reconeixement, premiada com a Grup de l’Any 2015 per l’Associació de músics de jazz i música moderna de Catalunya (AMJM) i guanyadora dels prestigiosos concursos europeus Sena Dutch Jazz Competition 2016 i Keep An Eye International Jazz Award 2015. És un dels grups de jazz de referència, condició que ha refermat amb el primer disc que varen treure, Skyline (Seed Music Records, 2015). Ara, acaben d’enregistrar el seu segon disc, precisament a Amsterdam, “en un estudi que és una passada, molt car però on tenen un piano espectacular”, somriu Torres. Un treball discogràfic que veurà la llum el 2017 i que està format per música original amb tocs mediterranis i versàtils.

Torres lidera el trio acompanyat pel contrabaixista de Banyoles Vic Moliner i el bateria de Reus Joan Terol. Moliner és un dels músics més actius de Barcelona, bé sigui com a baixista, productor o compositor. Terol és un dels bateries més sol·licitats a Holanda i a Catalunya, i ha tocat amb figures com Benny Golson, Lee Konitz i Maria Schneider. El trio va actuar aquest dimecres a Esporles, obrint el Jazz In Mallorca Festival. Aquests dies, Torres actuarà amb altres músics i també amb Terol i Moliner, amb la premissa d’intercanvi i connexió.

Antítesi del festival holandès

“Per ser la primera edició, crec que l’Alternatilla és un festival que està molt ben estructurat en el vessant jazzístic. Són 12 dies de música en directe i repartida arreu de l’illa. Això permet que el públic hi pugui veure grans concerts en diferents dies. És l’antítesi dels festivals que es fan a Holanda, ja que allà normalment se celebren en un sol dia , o en dos, i es fan més de 15 actuacions en un dia, com si fos un festival de rock, tot molt concentrat. Això no permet gaudir tant com si els concerts estan més espaiats en el temps”, assenyala el pianista.

Algunes recomanacions

Demà, diumenge, el teatre Principal de Palma s’engalanarà per rebre el quartet de Benjamin Herman, “un dels que té més repercussió” i que repetirà l’endemà a Alcúdia amb Miranda, Lohikari i Terol. Reinier Bass sonarà a Porreres i a la Congregació de sa Pobla. És “un músic molt jove però molt interessant”, a més de la banda Bruut, que fa un jazz popular amb un cantant espectacular”. Aquests sonaran dijous a la Fàbrica Ramis d’Inca. “Les dues actuacions que clouran el festival els dies 9 i 10 de desembre també són molt recomanables: Sanne Huijbregts, acompanyat per mi mateix i artistes d’aquí i de fora, al teatre Xesc Forteza de Palma; i Jesse Van Ruller Trio, amb la darrera actuació al claustre de Sant Domingo de Pollença”. L’ARA Balears ha creat un mapa interactiu perquè pugueu conèixer músics i actuacions que es fan arreu de l’illa, i que podeu consultar a la pàgina web del diari.

stats