Apadrina un metre de posidònia de Formentera per 1 euro

El projecte 'Save Posidonia Project' cerca la protecció de cadascuna de les 7.650 hectàrees que envolten l'illa

La meitat de la posidònia oceànica que hi ha a les costes mediterrànies de l'estat espanyol es troba a les Balears. La transparència de les aigües balears permet que aquesta espècie visqui allà on a altres punts de la Mediterrània no existeix.  En total, les Illes tenen una extensió de 55.795 hectàrees de prada de posidònia, 7.650 hectàrees ( 76,5 milions de metres quadrats) de les quals corresponen a les aigües de Formentera

Si aquesta planta adaptada al medi marí no existís, augmentaria l’efecte hivernacle, es reduiria la quantitat d’arena que hi ha a les platges, l’aigua estaria més bruta per una falta de filtratge i se'n veurien perjudicades moltes espècies animals que tenen la posidònia com a hàbitat, com ara la nacra, una espècie de mol·lusc endèmica de la mar Mediterrània.

El Consell de Formentera ha presentat aquest dilluns a la seva seu institucional el projecte ' Save Posidonia Project' , pel qual empreses i particulars podran apadrinar, per un euro el metre quadrat, cadascuna de les 7.650 hectàrees de posidònia oceànica que envolten l'illa.

Dossier especial: SOS posidònica El president, Jaume Ferrer, ha assenyalat que el projecte cerca la conservació de la posidònia "i també de les platges, el paisatge i la mar de Formentera", i en conseqüència, del "model de vida" de l'illa .

Ferrer, que ha estat acompanyat per la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, i per la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha destacat que és "un projecte innovador" que es presenta per "commemorar l'Any internacional del turisme sostenible".

En el projecte, el llançament del qual es va produir al gener en la Fira Internacional de Turisme de Madrid ( Fitur ), hi participen totes les àrees del Consell i el sector empresarial turístic de l'illa .

"Ajudarà a explicar a l'exterior la Formentera que volem i el respecte al medi ambient que esperam dels turistes que ens visiten", ha assegurat la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer.

Les empreses i particulars podran apadrinar, per un preu d'un euro el metre quadrat, cadascuna de les 7.650 hectàrees de posidònia que hi ha al voltant de l'illa de Formentera a través del web saveposidoniaproject . org o de l'aplicació per a mòbils associada  a la iniciativa .

Esdeveniments organitzats a Formentera com la mitja marató o la Formentera Fotogràfica també promouran la participació en el projecte.

Els doblers recaptats es destinaran a accions relacionades amb la conservació de la posidònia, mitjançant projectes que seran supervisats per una comissió tècnica assessora, formada per experts internacionals, de l'Estat i locals.

Segons ha explicat la consellera de Medi ambient, Daisee Aguilera, els projectes tindran el suport de diverses ONG de reconegut prestigi.

Amb motiu de l'inici de la temporada, també hi haurà material promocional del ' Save Posidonia Project', que es vendrà en els comerços i hotels adherits a la campanya, entre moltes altres accions que donaran visibilitat al projecte.

"Tot per ajudar a la protecció de l'organisme viu més longeu i gran del món, que té una extensió de 8 quilòmetres i cent mil anys d'antiguitat, que es troba en les nostres aigües i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat el 1999 per la Unesco", ha recordat Aguilera.

A l'acte també hi han assistit la vicepresidenta Susana Labrador; el gerent del Patronat de Turisme, Carlos Bernús , i el president de la PIMEF , Pep Mayans , i de l'Associació Hotelera de Formentera, Juanma Costa.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF