Antoni Infante: “La quimera és intentar reestructurar Espanya”

Coordinador de la plataforma pel dret a decidir al país valencià

Constituïda el setembre de 2013, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià va néixer amb el suport d’un miler de persones i associacions. El seu coordinador, Antoni Infante, ha estat a Mallorca, aquesta setmana, per participar en el míting central de campanya de Sobirania per a les Illes.

Heu vingut a Mallorca a donar suport a Sobirania per a les Illes. Per què?

Nosaltres sempre hem estat a favor de qualsevol tipus de sobirania. I a més, tenim vincles molt especials amb molta gent de Mallorca, especialment a través de la relació preferencial que tenim amb l’Assemblea Sobiranista de Mallorca. Ens ha semblat molt important que hagin fet la passa de convertir en proposta política.

Al País Valencià hi ha alguna candidatura similar?

No, pensem que no estem en condicions de fer-ho encara. Els darrers mesos hi ha hagut un canvi polític mot important. S’ha fet fora de les institucions el PP i ara hi ha un govern de caire plural, participatiu i progressista, però no més sobiranista. Tanmateix, però, hi ha molta gent que creu que cal consolidar aquest espai de democràcia i encara no hi ha una candidatura sobiranista.

Creis que n’hi pot haver alguna en un futur?

Indubtablement. Per diverses vies. Una, perquè la mateixa gent que participa en algunes d’aquestes candidatures sí que pensen que s’aguditzaran les contradiccions i aniran cap a la consolidació de respostes polítiques en clau sobiranista. I segon, perquè hi ha molta gent que des d’un punt de vista social considera que el nostre país és un subjecte que ha de tenir capacitat de decisió. Nosaltres no som un poble menor d’edat. La manca de sobirania que tenim es deu al fet que ens l’han furtada, més enllà que ara estigui revestida de normes jurídiques i d’una certa trajectòria històrica. Però el que és evident és que nosaltres no la vam donar de bon gust i la volem recuperar perquè és nostra.

Ara es parla de ‘govern a la valenciana’ com a sinònim de canvi i d’il·lusió. Quina valoració feis d’aquest nou executiu?

Indubtablement, és molt millor que el que hi havia. Els darrers anys, tot allò que es coneixia del País Valencià era corrupció i unes maneres absolutament despòtiques de governar. Hi ha un altre tarannà, però encara manca fer un salt qualitatiu important per apoderar-nos com a poble i fer polítiques autocentrades en el País Valencià. Ens agradaria incorporar part de la gent que integra aquest Govern, però no per treballar en quimeres com intentar reestructurar l’estat espanyol, cosa que fa centenars d’anys que intentam.

Quin és el vostre model d’Estat ideal?

Aquell que decideixi la nostra ciutadania. Un Estat lliure, a partir de la nostra tradició i cultura. Un Estat que tingui la llibertat de federar-se amb la resta de països de llengua i cultura catalanes. Un estat que sigui participatiu, horitzontal, democràtic, inclusiu, al servei del poble. No cal inventar gaires coses.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF