Balears 04/07/2013

Amnistia Internacional denuncia violació de drets humans dels immigrants en la salut pública balear

L'entitat ha presentat un informe sobre les conseqüències de la reforma sanitària a l'Arxipèlag

Q. Torres
2 min

PalmaAmnistia Internacional ha posat Balears com a exemple de les greus conseqüències que ha tingut la reforma sanitària sobre els immigrants en situació irregular. L'entitat ha denunciat que la reforma és una mesura regressiva que ens fa recular una dècada i que la seva aplicació suposa la violació de drets humans perquè l'exclusió dels nouvinguts del sistema sanitari -uns 16.000 a Balears, 873.000 a tot l'Estat- deixa malalts greus i crònics, amb càncer o diabetis, sense l'assistència requerida i que tenien fins llavors.

Però l'ONG alerta que, a més, en el cas de Balears hi ha agreujants. Un és el caos viscut per l'aplicació de la normativa, que encara ha provocat més desprotecció perquè persones que mantenien el dret d'assistència han vist com s'obstaculitzava la seva atenció o se'ls facturava. "No podem parlar d'una situació sistemàtica, però tampoc de casos aillats", ha advertit Ignacio Jovtis, l'autor de l'informe sobre Balears, que ha presentat conjuntament amb el director d'Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, i amb dos pacients afectats per l'aplicació de la normativa, Silvia Graciela Vázquez i Luis Andrés Ulloa. Al vídeo podeu veure el cas d'aquest darrer.

Amnistia també alerta que les mesures estan provocant una estigmatització dels immigrants perquè van acompanyades de missatges que els dibuixen com a grans consumidors sanitaris tot i que no és cert. I, a la vegada, provoquen un efecte dissuasiu perquè molts immigrants eviten anar al metge per no tenir problemes administratius o, fins i tot, per por d'haver de pagar uns doblers que no tenen.

L'autor de l'informe ha justificat que es triàs Balears com a exemple pels molts casos denunciats d'immigrants que han vist obstaculitzat l'accés a la sanitat i perquè Balears començà a aplicar la normativa cinc mesos abans que al setembre s'aplicàs a la resta de l'Estat. Per una altra banda, ha apuntat que de moment encara és prest per valorar si el cas d'Alpha Pam, el jove senegalès que morí d'una tuberculosi que no li fou tractada, ha acabat amb el caos dins la sanitat pública, tal com ha estat anunciant el Govern.

stats