MEDI AMBIENT
Balears 09/02/2017

Alliberen tres falcons ferits de tir al mirador de na Burguesa

Les institucions fan una crida a la responsabilitat per a la conservació de les espècies protegides

Ara Balears
2 min
Director general dEspais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir; Joan Manera, director insular de Cooperació i Caça del Consell de Mallorca; Josep Manchado, director general de Medi Ambient del Consell de Mallorca; Francesca López, cap dels Agents de Medi Ambient i Juan Carlos Valero del Seprona. / CAIB

PalmaTres falcons peregrins que havien sofert impactes de bala han estat alliberats aquest dijous al mirador de na Burguesa de Palma, després de recuperar-se al Centre de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB).

"Aquesta mena d'actes serveixen per fer una crida a la consciència de la gent que pugui interferir en la conservació d’aquestes aus. Hem de tenir en compte que són espècies que estan protegides per directives europees; per tant, són aus que tots tenim l’obligació de preservar i conservar”, ha explicat el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, que ha aprofitat per fer demanar respecte envers les bones pràctiques i que es denunciïn sistemàticament les infraccions que es produeixin al medi natural.

Així mateix, Mir ha explicat que l’activitat de la caça i el medi ambient són compatibles, “no els escopeters”, fent al·lusió a les noves propostes de declaracions de zones especials de protecció per a les aus, en què “la caça, sotmesa a les vedes de captura que estableix la normativa, evitant la caça en època de cria o de migració i una sobreexplotació de les espècies, és totalment compatible amb la conservació de les espècies; per tant, no hi ha d’haver més restriccions. De fet, la caça es manté a tots els vedats i a totes les ZEPA vigents a les Illes Balears. Si en algun cas la caça hi està prohibida, com ara a l’Albufera o l’Albufereta, per exemple, no és per la qualificació de ZEPA, sinó per la qualificació de reserva o de propietat pública”.

Alliberen tres falcons ferits de tir al mirador de na Burguesa

Durant el 2016, vint-i-tres exemplars d’espècies protegides han ingressat al COFIB i el 2017 una àguila peixatera ha estat trobada morta per l’impacte de devuit perdigons. De les deu espècies afectades, el grup més nombrós és constituït pels rapinyaires diürns, principalment el falcó ('Falco peregrinus') i el xoriguer ('Falco tinnunculus'), però també hi ha l’àguila calçada ('Aquila pennata'), la milana ('Milvus milvus') i el falcó torter ('Accipiter nisus'). Aquest grup representa el 70% de les aus que hi ingressaren per aquesta causa durant el 2016. Per illes, hi hagué denou casos a Mallorca, tres a Menorca i un a Eivissa.

A l’acte també han assistit Joan Manera, director insular de Cooperació i Caça del Consell de Mallorca; Josep Manchado, director general de Medi Ambient del Consell de Mallorca; Francesca López, cap del servei d’agents de Medi Ambient, i Juan Carlos Valero, del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil.

stats