TRÀFIC DE DONES

La tècnica 'lover boy': ara t'estim i després t'obligaré a prostituir-te

Desarticulada una màfia romanesa que es dedicava al tràfic de dones; "un autèntic calvari" que les conduïa cap al suïcidi

/ HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS

Un total de 10 dones han estat alliberades fruit de l'operació que agents de la Policia Nacional espanyola i la Policia romanesa han coordinat simultàniament a Eivissa i a la localitat de Calasari ( Romania). Entre elles s'hi trobava una dona embarassada de sis mesos, a qui obligaven a estar-se més de sis hores de genolls sense poder descansar mentre li feien veure una gravació de com la maltractaven. En total han estat detingudes nou persones, que han ingressat a la presó sense fiança per ordre de l’autoritat judicial.

Les investigacions van començar després d’una trucada al telèfon contra el tràfic de persones per explotació sexual (900 105 090), en la qual una ciutadana alertava de les condicions en què es trobava una de les víctimes. Les investigacions posteriors van constatar l’enviament a Romania de prop de 700.000 euros provinents d’aquesta explotació sexual.

Segons les investigacions policials, les víctimes eren capturades quan encara eren menors d’edat o quan havien acabat de fer 18 anys. Eren filles de famílies desestructurades i, segons la Policia, patien “manca de llaços familiars i afectius”. Aquesta circumstància era aprofitada per dos germans que s’encarregaven de dirigir aquesta suposada organització criminal.

Els germans tenien les seves parelles sentimentals a Romania i, gràcies a la seva col·laboració, trobaven joves de la seva pròpia localitat o les localitzaven a través de xarxes socials. Seduïen les dones emprant la tècnica 'lover boy', mitjançant la qual els prometien una vida en comú com a parella a Eivissa.   

Era llavors que començava “un autèntic calvari” per a les víctimes, que, segons fonts policials, eren sotmeses a “violentes agressions físiques” perquè no es negassin a prostituir-se. A més, les humiliacions i les vexacions estaven a l'ordre del dia. Fins i tot se les obligava a avortar en el cas de quedar-se embarassades, i s’empraven plataformes mòbils per seguir en directe aquestes agressions. A causa d'aquests fets, algunes víctimes asseguren haver viscut episodis de suïcidi.

Les parelles sentimentals dels dos germans detinguts s’encarregaven de recol·lectar els diners des de Romania. És per això que la Policia espanyola va haver de demanar suport a les autoritats judicials d’aquell país i coordinar-hi l’operatiu.

En total s’han detingut sis persones a Eivissa, una a Tarragona i dos més a Romania. A més, s’han intervingut prop de 21.500 euros i material informàtic abundant, a banda de documentació incriminatòria, que està sent analitzada per experts policials.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF