Balears 24/03/2016

Alerta per la massificació de la serra de Tramuntana durant la Setmana Santa

La Fundació Voltor Negre demana la col·laboració d'excursionistes i turistes per respectar i protegir les Zones de Reserva Integral i d'Exclusió de la Tramuntana, on nidifica el voltor negre

Ara Balears
2 min
Senyalització per part del Govern de les zones d'exclusió

PalmaLa Fundació per a la Conservació del Voltor Negre (Bvcf) fa una crida al compromís mediambiental i demana la col·laboració de totes aquelles persones que en els pròxims dies prevegin visitar la serra de Tramuntana per causar les menors molèsties a la població de voltor negre, que per aquestes dates es troba en una fase decisiva de la seva reproducció. Des de la Fundació Voltor Negre es prega a guies turístics de muntanya, grups excursionistes i amants de la naturalesa que no entrin a les Zones d'Exclusió del Paratge Natural de la serra de Tramuntana i que respectin les indicacions que puguin rebre per part del personal voluntari de la Fundació, els mateixos agents de medi ambient del Govern i els cartells informatius col·locats en punts crítics per la Conselleria de Medi Ambient.

Al voltant d'una vintena de voluntaris de la Fundació i agents de medi ambient duen a terme des de fa diverses setmanes tasques de vigilància i control de les zones de nidificació del voltor negre, principalment en els municipis de Pollença, Escorca i Fornalutx, per evitar molèsties humanes que fan fracassar la reproducció de l'espècie. En aquestes zones, almenys 28 nius són protegits de la pressió humana i de les molèsties que podrien ocasionar la pèrdua d'ous o pollastres nounats.

Parella de voltors negres a la Serra en època de reproducció

En aquest sentit, l'any passat i només en el municipi de Pollença, els voluntaris de la Fundació varen evitar la incursió de 320 persones a aquestes àrees mediambientalment sensibles i protegides. Tot i això, es va perdre la reproducció d'almenys cinc parelles de voltor negre, respecte a l'any anterior, i es va trobar un pollastre de curta edat mort al niu depredat per altres animals i presumiblement abandonat pels seus pares davant molèsties humanes. A 20 metres de l'esmentat niu, els agents de medi ambient varen trobar diverses fites i una via d'escalada muntada que serà desmantellada.

A més, enguany, i per primera vegada en 8 anys d'existència del PORN de la serra de Tramuntana, la Conselleria de Medi Ambient ha iniciat la senyalització de les Zones de Reserva Integral i d'Exclusió, tal com obliga la normativa, però que mai s'havia fet fins ara, actuació que sens dubte beneficia el voltor negre i tot el seu ecosistema en general.

Càmeres de vigilància

Per reforçar aquestes mesures de control i davant la massificació creixent que pateixen aquests espais, la Fundació Voltor Negre, en col·laboració amb la Fundació Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient i la Fundació Vida Silvestre Mediterrània (FVSM), ha col·locat en els punts més sensibles càmeres de control que permetran la detecció primerenca de molèsties humanes en les zones d'exclusió i l'actuació dels agents de l'autoritat. En cas de dificultats o incomprensió per part de persones que vulguin accedir a aquestes zones protegides, els agents de medi ambient i del SEPRONA de la Guàrdia Civil es veuran obligats a intervenir.

stats