Balears 05/10/2015

Alejandro Feliu nega haver ocultat fons mitjançant societats al Panamà

L'advocat està sent jutjat per blanqueig de capital en el marc del cas Llampec

Ara Balears / Efe
3 min
Aquest dilluns ha començat el judici per una peça del cas Llampec. / ISAAC BUJ

PalmaL'advocat Alejandro Feliu, acusat de delictes contra Hisenda i blanqueig de capital, ha negat aquest dilluns que la xarxa amb dues societats en un paradís fiscal (a Panamà) que va administrar per a un client fos per ocultar l'origen dels fons, que la Fiscalia creu que procedien d'un frau comès en el Regne Unit.

Durant el judici derivat d'una peça de l'operació Llampec que ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Palma, també ha declarat el principal acusat, un britànic que va ser condemnat per frau en el Regne Unit i a qui la Fiscalia acusa d'haver ocultat la seva riquesa i propietats a Espanya per evitar-ne la correcta tributació.

El britànic, que només ha contestat les preguntes del seu advocat, ha negat que instàs a cometre cap irregularitat ni que simulàs un preu fals d'una propietat immobiliària que va adquirir a Mallorca i que la Fiscalia sospita que va comprar per 3,3 milions, si bé va dir haver-ne pagat 1,85 per tributar menys.

Després ha declarat un dels dos advocats acusats, que la Fiscalia creu que el van ajudar a obtenir, adquirir i gaudir de béns de manera opaca entre 2003 i 2006, ometent el pagament de 3,3 milions d'euros en impostos de la renda de tres exercicis.

Feliu ha explicat que va ser contractat com a administrador d'unes societats, dues de les quals estaven en un paradís fiscal, per tramitar la compra d'un immoble i que va acceptar fer-se'n càrrec perquè va analitzar la documentació i tot li va semblar correcte. "No hi vaig veure res de sospitós, s'havien complit totes les formalitats", ha afirmat.

Ha assegurat que el client mai el va informar que estigués sent investigat per frau al seu país.

Tampoc va qüestionar la raó per disposar de dues societats a Panamà, ja que el client li va explicar que estava divorciant-se i volia tenir-les "per evitar un problema econòmic" amb la seva exdona.

"No era per ocultar cap inversió ni la procedència dels fons, perquè aquesta societat no va portar cap fons de l'estranger, era una operació bancària", ha assegurat, i ha detallat que l'objectiu era aconseguir avantatges fiscals en cas de venda de béns i que era "una mesura molt congruent i normal". "Era una pràctica habitual en aquell moment", ha afegit.

Sobre la compra d'un immoble a Sol de Mallorca, a Calvià, el lletrat ha explicat que el van informar que s'havia autoritzat una hipoteca de manera que va gestionar un "préstec pont" amb fons d'altres clients seus, que va durar uns dies i es va restituir amb interessos.

"Era una operació segura i sense gens de risc. Se m'havia dit que s'havia aprovat un préstec hipotecari, l'administrador de la societat compradora era jo, les dues societats accionistes de la compradora les controlava jo i el cobrament de la hipoteca l'havia de fer jo", ha dit sobre els motius pels quals no va sospitar.

Ha defensat que la compravenda era "molt avantatjosa" i el preu "molt barat" per la pressa dels propietaris per vendre, a causa del fet que tenien l'immoble hipotecat amb diversos embargaments i a més no es podia fer cap obra a la casa perquè havia estat construïda sense llicència i incloïa una piscina sense permís.

Ha dit que es va comprar per 1,85 milions i ha negat que se'n pagassin 3,3, si bé aquesta quantitat consta en diversos documents.

Sobre per què no va qüestionar com pagaria el client el préstec hipotecari, l'advocat ha explicat que no tenia per què saber-ho i va pensar que pagaria venent la propietat. "Immediatament la va posar a la venda i va trobar comprador per 3,6 milions", ha dit, però es va frustrar per l'esclat de l'operació Llampec.

Ha justificat que una administrativa del despatx signàs l'operació pel fet que aquest dia no hi havia cap company advocat present.

Per la seva banda, la secretària, també acusada, ha declarat que no va sospitar perquè tot es va signar davant d'un notari que no li hauria deixat signar "si hagués estat malament".

No va cobrar per signar, ni va realitzar cap actuació més. La dona ha afegit que mai havia tingut problemes amb la justícia fins que la van detenir en l'operació Llampec. "Encara no sé per què, però sí que en sé les seqüeles", ha assegurat. La vista oral prosseguirà aquest dimarts davant la Secció Segona.

stats