FESTES DE SANT ANTONI
Balears 13/01/2017

Alcúdia: Dimonis que donen branca a 500 persones

Les corregudes aglutinen cada vegada més gent

M. Terrrasa
2 min
Les màscares artesanals i la roba són patrimoni  de l’Ajuntament.

PalmaSant Antoni surt de la Sala i comença el recorregut pel centre d’Alcúdia, acompanyat de xeremiers i repartint caramels. Poc després, del mateix edifici, surt el dimoni negre, que seguidament torna a entrar a la casa consistorial. I així fins a tres vegades. El darrer pic, ja no surt tot sol. Entre el fum i el llum vermellós, compareixen més i més dimonis, alguns dels quals es despengen de la torre de l’edifici consistorial... La gent es prepara perquè és el moment en què comença una correguda en què centenars de persones corren davant els devuit dimonis.

La vestimenta, de tela de cotó pintada a mà, les pells d’animals que la cobreixen, les màscares artesanals fetes per Pep Fluxà i els grans picarols enganxats a la cintura i a les cames de cada dimoni aconsegueixen un efecte “espectacular”, en paraules d’Antoni Bibiloni, president del Centre de Cultura Tradicional Sarau Alcudienc i promotor de la cercavila, que no és més que una representació de les temptacions dels dimonis al sant.

Dimoni cabró

Els dimonis d’Alcúdia donen branca amb forques i graneres. No es tracta d’un dimoni simpàtic, és més aviat com un animal que no té miraments amb ningú. “És un dimoni cabró”, explica Bibiloni. Van cap endavant, s’aturen, tornen enrere, peguen grans bots, fan renou... Així durant unes dues hores pels carrers del centre històric alcudienc. I sant Antoni, davant, marca el pas amb els xeremiers, perquè “sense ell -i Bibiloni ho vol remarcar- no hi ha festa”.

La vestimenta i les màscares dels dimonis són patrimoni de l’Ajuntament. Bibiloni, que fou regidor de Cultura del poble, s’encarrega de pintar cada un dels vestits amb colors foscos. L’any que ve, anuncia, encara serà més espectacular perquè en farà de nous.

Les corregudes aglutinen cada vegada més gent, fins a 500 persones. Del grup de devuit dimonis, cinc o sis són veterans que s’asseguren que tot surti com cal. La resta de la colla canvia cada any per donar l’oportunitat a la gent jove de participar en la festa, explica el president de Sarau Alcudienc.

Els bots, l’actitud dels dimonis i la quantitat de gent que hi va dia 16 a les quatre i mitja de l’horabaixa per córrer davant de les ‘bèsties’ fan d’aquesta cercavila el gran atractiu de la festa de Sant Antoni, que s’organitza des de fa més de 25 anys.

stats