CABRERA
Balears 08/08/2013

Agafen els furtius més descarats a Cabrera

Medi Ambient torna a patrullar per les aigües des del juliol amb la meitat dels efectius

Mercè Pinya
2 min

Palma.Dissabte capvespre, a plena llum del dia i en una zona declarada de reserva integral, devora la bocana del port de Cabrera. Sense complexos. Així foren agafats dos pescadors furtius pels agents de Medi Ambient que tornen a patrullar per les aigües del Parc Nacional de Cabrera des del mes de juliol, després de tot l'hivern sense patrons.

La Direcció General de Pesca del Govern de les Illes Balears ha estat informada de la captura il·legal d'uns vint quilograms de peix pescat sense llicència. En concret, es tracta de set anfossos, dos escorballs, una serviola i una oblada. La denúncia que s'ha tramès als inspectors de pesca recull les presumptes infraccions que s'estan investigant.

Denúncia

Els pescadors furtius anaven a bord d'una llanxa Rodman d'uns onze metres i mig. En el moment de ser sorpresos, dues persones feien pesca submarina proveïts de fusells i una altres dues eren a l'interior de l'embarcació fent-los de suport.

Els agents de Medi Ambient haurien pogut interceptar-los cinc peces arponejades que encara estaven vives, tot i que ja no s'haurien pogut salvar.

Segons recull la denúncia, la patrulla de Medi Ambient, en col·laboració amb el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, pogué trobar una gelera a l'interior de la llanxa. A dins, s'intervingué més peix, alguns exemplars sense les mides mínimes legals.

Els pescadors il·legals interceptats, sembla que, a més, haurien armat un pes per enfonsar les captures dins la mar i així poder-les amagar de les autoritats competents.

Reserva integral

Més enllà de la pesca sense llicència, la gravetat dels fets serien la navegació sense autorització al Parc Nacional, però sobretot la navegació en una zona declarada com a reserva integral, els voltants de la cala de Santa Maria, un dels santuaris de les aigües de Cabrera.

Segons el Pla rector d'usos i gestió en vigor des de 2006, aquesta és una de les sis àrees de reserva integrals de l'arxipèlag, un indret que pels valors naturals de primera magnitud per la seva raresa, fragilitat, biodiversitat i interès científic, requereix el màxim grau de protecció i per aquest motiu no hi és permès ni nedar, ni navegar, ni molt menys pescar.

Per totes aquestes presumptes infraccions, segons fonts de la Direcció General de Pesca, es podria tractar d'un delicte penal.

Menys vigilància

Els pescadors furtius han estat agafats aquest cap de setmana passat, després que el mes de juliol hi hagin pogut tornar a patrullar les embarcacions del Govern balear, després que el Parc Nacional ha estat des del mes de gener d'enguany fins al juliol amb l'única vigilància marina de les patrulles de la Guàrdia Civil per manca de pressupost.

Amb tot, des del mes passat la Conselleria de Medi Ambient només ha contractat dos patrons mitjançant una concessió amb l'empresa Tragsa. Fins al gener, els patrons eren el doble.

La manca de patrulles de Medi Ambient a causa de les retallades no va passar desapercebuda pels furtius. Asseguren els professionals de la Colònia de Sant Jordi que disposen de llicència de pesca que mai abans no s'havia vist que els furtius s'atrevissin a pescar a plena llum del dia al santuari natural de cala Santa Maria.

stats