Balears 02/06/2013

"A Àfrica, Alpha Pam No hauria mort"

El risc derivat de limitar l'atenció "és per a tothom"

A. A.
2 min

PalmaAMetges del Món els preocupen molt els casos de persones desateses que no han sortit a la llum. "El problema no és ja la gent que ha pagat sense estar-hi obligada..., sinó aquelles que se n'han anat sense ser ateses per no poder pagar. No sabem si hi pot haver hagut més morts o casos de persones que han vist seriosament empitjorada la seva salut". Tenen comptabilitzats uns 180 casos de gent que no ha estat atesa i creuen que sols és la punta de l'iceberg.

Si ja és qüestionable el decret estatal que just reconeix a les persones sense targeta l'atenció a urgències, la que es dóna als nins, embarassades i en casos de malalties de salut pública i mentals greus, Metges del Món denuncia que a Balears no s'ha respectat ni això. Ho digueren a cada un dels tres consellers que han passat per Salut en aquests dos anys de legislatura. "Just se solucionava cada cas puntual a cop de titular". Cap decisió, mentre la gent té por d'anar a urgències.

I és que, segons denuncien, a l'Arxipèlag les restriccions començaren fins i tot abans de l'entrada en vigor del decret limitador, el mes de setembre. Per exemple, així es desprèn d'un avís amb advertències des del 2 de gener de 2012 o d'una factura emesa l'estiu de 2012 a una dona malalta de càncer.

Tanmateix, la confusió es manté. "Nosaltres demanam una cosa tan senzilla com una circular clara i que s'informi tothom que pot anar a urgències, que és gratuït". Càritas també ho advertí aquesta mateixa setmana. Tot i això, el més greu, diuen, és la irresponsabilitat que suposa per a la salut col·lectiva. "És molt irresponsable tenir un col·lectiu ocult, sense atenció sanitària", alerten el metge Miguel Reyero i l'advocat Francisco Guerro.

L'epidemiòleg Antonio Pareja és també molt clar. "Si no tractam les malalties i no feim prevenció, estam en alerta, en unes condicions que poden provocar un problema molt seriós", avisa.

Metges del Món recorda que Pam es va contagiar aquí, "no és que dugués la malaltia ell". I Antoni Pareja afegeix que s'equivoca qui pensa que determinades malalties afectaran just uns col·lectius concrets. "Si una persona té una malaltia infectocontagiosa i no rep atenció sanitària, no serà tractada i, per tant, no hi haurà cap control i el risc de contagis es multiplica.... Els microbis no fan distincions de grups", apunta. El risc és per a tothom.

Perill de contagi

Avui, explica Pareja, som imnunes a determinades malalties perquè estam vacunats. Si això no passa amb tothom, el risc hi serà. Iquè passa amb la persona immigrant que ja fa anys que és aquí? Idò que la seva sensibilitat immunològica ja és similiar a la dels nascuts aquí, remarca Pareja. I si va de visita al seu país? Ara serà una persona tan sensible com un mallorquí a malalties tropicals i segurament partirà d'aquí sense prendre la profilaxi adequada. Quin control hi haurà quan torni a Balears sent portador per exemple d'una malària? "El risc no és per al pacient no atès, sinó per a tots". Costa creure una mort per tuberculosi a Mallorca. "A Àfrica, les ONG donen els tractaments", recorda l'epidemiòleg. "Allà, a Àfrica, Alpha Pam no hauria mort".

stats