Adéu, Platja de Palma

El consorci inicia el procés de dissolució després que l'Estat anunciàs que l'abandona

El consorci de la Platja de Palma es dissol. Així ho han decidit el Govern, el Consell de Mallorca, l'Ajuntament de Palma i el de Llucmajor després que l'Estat anunciàs a mitjan abril que l'abandonava i reclamava que es reintegrassin les inversions que no s'han justificat: 17 milions d'euros.

En una compareixença parlamentària aquest dijous, el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, ha assegurat que "la mala gestió durant la legislatura 2011-2015" ha provocat aquesta situació i ha tret pit per les justificacions fetes des de l'arribada al Govern del Pacte, uns vuit milions.

El consorci es va crear l'any 2005 per gestionar els 83 milions d'euros que el govern central havia de destinar a inversions a la Platja de Palma. Entre el 2008 i el 2009 es van signar dos convenis de col·laboració entre els dos governs per tal d'invertir-hi nou milions d'euros, però només se n'hi han executat 1,5 milions. 

Més tard, a través de les inversions estatutàries, s'hi van fer arribar 20 milions més, dels quals només se'n van executar 4,6 fins al 2011. Com que les justificacions no van fer-se, van quedar bloquejades la resta d'inversions i Madrid va exigir que es tornassin els doblers. Barceló ha assegurat durant la compareixença que aquesta legislatura s'han aconseguit justificar "traient factures de davall les pedres" vuit milions d'euros. D'aquesta manera, el que l'Estat reclama són 17 milions d'euros (els 12 no justificats de les inversions estatutàries i cinc que corresponen als convenis del 2008 i el 2009, més els interessos de demora). 

Barceló ha anunciat que el Govern també exigirà que se li retorni el que hi va invertir i ha denunciat que a Madrid no li van permetre prorrogar el període d'execució de les inversions, però el govern central ha tingut una "actitud poc col·laboradora". Pel conseller, "no té sentit donar continuïtat al consorci un cop l'Estat se'n va" i "qui n'ha sortit perdent ha estat la Platja de Palma".

El procés de dissolució pot durar anys, ja que hi ha deutes pendents dels quals algú s'haurà de responsabilitzar. Tot i així, el vicepresident ha assegurat que l'objectiu del Govern és executar les inversions que ja s'han pogut iniciar (valorades en 1,7 milions d'euros) i tornar les competències urbanístiques a Palma i a Llucmajor.

Retrets amb l'oposició

L'exgerent del consorci i diputat del PP,  Álvaro Gijón, ha carregat contra Barceló perquè els doblers de les inversions estatutàries "s'han gastat però en allò que no tocava". Gijón ha assegurat que els 15 milions d'euros no justificats d'aquest conveni es van invertir en "estudis, llibres o projectes, despeses que el conveni excloïa específicament". El conseller, per part seva, ha denunciat que durant la legislatura passada no es va fer cap tipus d'inversió a la Platja de Palma, "tot i tenir els 15 milions d'euros en crèdit disponible".

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF