Balears 04/04/2017

Un 'manequin challenge' per demanar justícia per a Síria

Amnistia Internacional demana que s'hi investiguin els crims de lesa humanitat de la guerra

Anna Vidal
2 min
Un 'manequin challenge' per demanar justícia per Síria

PalmaCoincidint amb el sisè aniversari de l'inici de la guerra de Síria, Amnistia Internacional ha posat en marxa a escala internacional la campanya 'Justícia per a Síria' a fi de demanar que s'investiguin els crims de lesa humanitat de la guerra en aquell país. Aquest dimarts a Palma, activistes de l'organització han realitzat un 'manequin challenge' per visibilitzar la situació que pateixen les persones refugiades i han recollit firmes perquè es jutgin els delictes comesos. “Aquells que han comès crims de lesa humanitat no poden quedar sense el càstig que la justícia internacional demana”, ha reivindicat Francisco Palacios, coordinador d'AIB.

'Justícia per a Síria' reclama als governs que posin fi a la impunitat, d'una banda, oferint suport al mecanisme d'investigació sobre Síria votat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el desembre de l'any passat i, de l'altra, aplicant el principi de jurisdicció universal per investigar i jutjar, en els seus propis tribunals, els presumptes autors de crims de guerra i de crims de lesa humanitat. En aquest sentit, Palacios ha fet una crida perquè el govern espanyol “recuperi el principi de justícia universal que es va perdre fa dos anys”.

Genocidi a la presó siriana de Saydnaya

Amnistia Internacional ha elaborat recentment un informe a partir de testimonis de dins la presó de Saydnaya en què denuncia que des de 2011 s'han duit a terme entre 5.000 i 13.000 execucions extrajudicials, i més de 75.000 persones han desaparegut. “Això entra dins el que està catalogat com a genocidi”, ha sentenciat Carlos Martín, coordinador de la campanya 'Jo acull'.

Actualment, segons l'organització, hi ha més de 5 milions de persones refugiades, la meitat de les quals són dones, nines i adolescents. Diverses ONG, entre les quals Amnistia Internacional, han denunciat la situació de vulnerabilitat que pateixen les dones en el país d'origen, en el trànsit i als països d'acollida, on són víctimes d'explotació laboral i sexual. “Exigim als governs i líders europeus, programes específics per protegir aquestes persones”, ha sol·licitat Parron, responsable de comunicació d'AIB.

stats