Javier Mendoza: "Si perdem la nostra identitat, no tenim cap altra cosa que ens diferenciï de qualsevol altra banda del món"

3 min
El dibuixant Javier Mendoza.

PalmaJavier Mendoza té 36 anys i és eivissenc. Quan era jove va decidir deixar l'illa per estudiar i quan va tornar se'n va reenamorar. Encara que no sigui la seva professió, l'any 2017 Mendoza va començar un projecte que mesclava el dibuix amb la cultura eivissenca. Amb el nom d'Eivissenquisme Il·lustrat, Mendoza difon i dona a conèixer les paraules i les expressions típiques de l'illa a través d'endevinalles que penja a les xarxes socials.

Com va començar la vostra història amb el dibuix i les endevinalles?

— D'ençà que som petit sempre m'ha agradat molt dibuixar i, quan anava a escola, sempre que s'havia de fer algun guió de comèdia o alguna cosa creativa, m'hi apuntava. Supòs que es varen mesclar les dues coses, el dibuix i l'humor, i varen sorgir les endevinetes i els còmics.

Com se us va acudir aquesta idea de donar a conèixer la cultura eivissenca a través de les endevinetes?

El projecte fa temps que l'estic fent, des del 2017, i a més del dibuix i l'humor també hi ha una cosa que m'agrada molt que és Eivissa. Vaig estar molt temps vivint fora i quan vaig tornar em vaig reenamorar de la meva illa.

Va ser en aquell moment en què vàreu començar a dibuixar les endevinetes?

— Sí, em vaig començar a centrar a dibuixar paraules eivissenques que estaven en desús. També dibuixava jocs de paraules típiques de l'illa fins que vaig començar amb les endevinetes, perquè la gent pogués formar part de tot això i participàs en cada dibuix.

Per què vàreu creure que era necessari fer aquest projecte?

— Jo sempre anava a veure els meus avis i notava que ells xerraven d'una manera diferent de la que parlava jo o els meus amics. Amb els anys, aquestes paraules s'han anat perdent i ho vaig començar a fer una mica en honor als meus avis.

Quina imatge creis que té la gent de les Pitiüses?

— Jo puc xerrar més d'Eivissa i crec que no hi ha un sentiment gaire arrelat de pertinença a l'illa. Crec que la gent d'aquí té una imatge molt bona de l'illa, però que no som gaire conscients de la nostra cultura.

Què és per vós ser eivissenc?

— Està clar que jo no som una persona que pugui donar carnets per dir qui és eivissenc o qui no [riu], però crec que l'eivissenc respecta la cultura, la llengua i la terra.

Us va afavorir l'inici de la pandèmia? Quin paper han jugat les xarxes en aquest projecte?

— En el meu cas no em va afavorir, ja que en aquest període vaig estar una mica més desconnectat. Això sí, les xarxes han estat fonamentals per dur-lo a terme i sempre he intentat jugar una mica amb la viralitat d'algunes imatges.

Quines són les vinyetes que tenen millor acollida?

— És curiós, perquè les endevinetes que em semblen més bones tal volta eren més difícils per a la gent i no tenien tanta repercussió com les que pensava que eren més senzilles. Crec que quan són més senzilles hi ha molta més gent a qui arriben.

Per què és tan important recuperar la cultura i les paraules típiques de la nostra llengua?

— És fonamental per a nosaltres per tenir una identitat. Eivissa viu del turisme i, si perdem la nostra identitat, no tenim cap altra cosa que ens diferenciï de qualsevol altra banda del món. Així com molta gent ve per tastar els plats típics de la nostra gastronomia, crec que tots els àmbits culturals s'han de cuidar. Al final, tot el que ens fa únics també serveix per atreure més gent. És molt important que cada lloc tingui una identitat pròpia.

stats