Salom: "Les maquetes em serveixen d'eina per representar les històries que em contava el meu pare"

L'autor representa un fet històric de la Guerra Civil a Mallorca mitjançant la utilització de maquetes i mapes

Toni Crespí
4 min
Gaspar Salom fa més de 40 anys que es dedica a la realització de maquetes

PalmaGaspar Salom és tècnic d'empreses i activitats turístiques i s'ha dedicat tota la vida a ser guia turístic de la CAIB. Amant de la geografia i la història, aquest inquer de 62 anys fa de la seva passió tota una obra d'art. Salom és l'autor de la representació mitjançant maquetes i mapes del desembarcament republicà a Mallorca durant la Guerra Civil. D'una manera diferent i visual, exposa un fet històric que va viure de molt a prop i que va marcar gran part dels records de la seva infància.

En què consisteix el vostre treball?

És una explicació dinamitzada en maquetes sobre el desembarcament republicà en el Llevant mallorquí l'any 1936 durant la Guerra Civil. Té un fonament històric. Les maquetes són una eina per acostar-nos a la història. Mitjançant una sèrie de mapes i plànols (mapa de Mallorca, mapa més ampliat de la zona de Llevant i un plànol de Portocristo) se situen les maquetes. El que faig és representar les escenes del que va succeir a la batalla. Les maquetes són un suport visual a l'explicació oral dels fets.

Des de quan us ve l'afició per les maquetes?

Des de ben petit m'ha apassionat la geografia i des de sempre m'he dedicat a ser guia turístic (durant més de trenta anys). En els anys setanta vaig començar (tenia catorze anys) a construir-ne les primeres. Tenia molt d'interès a construir alguna cosa que representàs un fet històric, fos un vaixell o un avió. En els meus inicis, no era com avui dia que hi ha tot tipus de materials. En aquella època era més limitat i s'havien de fer de forma més artesana i adaptar la maqueta al que tu volies representar.

Per què vàreu triar la temàtica del desembarcament republicà?

En primer lloc perquè és un tema que hem toca molt de prop perquè va succeir a Mallorca. En segon lloc, perquè el meu pare va intervenir de manera directa en la batalla. El meu pare era el xòfer d'uns dels autocars que transportaven els soldats des del municipi d'Inca fins al front de Llevant, concretament a la zona de Son Carrió, a Sant Llorenç.

Us heu plantejat fer maquetacions sobre altres esdeveniments històrics?

El problema de fer una maqueta sobre la Guerra Civil és que no hi ha tant de material com per exemple si la féssim de la Segona Guerra Mundial. El motiu és perquè les grans empreses que es dediquen a fer maquetes són americanes i japoneses i, per tant, estan més especialitzades en altres temàtiques. De la Guerra Civil no n'hi ha tantes, i algunes les he hagut d'adaptar a la realitat. Bàsicament, el meu tema principal és el de la Guerra Civil. Tot i això, al principi, vaig fer alguna cosa de la Segona Guerra Mundial, concretament una representació de la flota japonesa.

Com definiríeu la vostra afició per les maquetes?

Com una passió. Les històries que em contava el meu pare, les seves vivències, em varen inspirar a explicar allò que el meu pare havia viscut en primera persona. Les maquetes em serveixen d'eina per representar aquell fet, per representar totes les escenes que varen succeir i que no tenim l'oportunitat de veure-les en foto o vídeo.

D'on aconseguiu el material per fer les maquetes? De quin material estan fetes?

Les maquetes són de plàstic, la majoria. Però també n'hi ha de resina i de metall blanc (una espècie de plom amb altres materials). A Palma hi ha molt poques tendes per aconseguir-les. El material que no trob aquí, l'aconsegueix a través de la compra en línia.

Quant de temps heu necessitat per dur a terme aquesta representació?

És una feina de molts anys. No ho podria valorar exactament perquè hi ha hagut diverses interrupcions. Per fer una maqueta ben feta a escala 1/72 (escala clàssica) necessites un mínim d'un mes. La meva representació compta amb més d'un centenar de maquetes. Per tant, és un treball de molts d'anys.

Els mapes i les maquetes són els elements principals en l'exposició

Què és el més complicat a l'hora de fabricar una maqueta?

Els petits detalls són el més difícil de realitzar.

Quin cost té dur a terme aquesta exposició?

És molt difícil de calcular. El que sí que vull dir és que jo no obtinc cap mena de benefici econòmic, ho faig per passió i per divulgar d'una manera visual els resultats de la meva investigació. Quant al cost, una maqueta d'escala 1/72 té un preu d'uns 30 euros i una d'1/700 un cost de 50 euros. És a dir, que la meva exposició té com a mínim un cost aproximat de 3.000 euros.

Us plantejau fer altres representacions? Teniu altres projectes en ment?

Gràcies a la meva investigació he pogut ampliar els meus coneixements de la Guerra Civil i això ha fet que em plantegi dur a terme una segona representació del que va succeir. Després de molts anys d'investigació, puc assegurar que Mallorca va ser el lloc decisiu on es va decidir la guerra, tot i que la majoria de gent creu que no va tenir importància en el seu desenvolupament. Tenc en marxa un altre centenar de maquetes navals a escala 1/700. Si tot va com es preveu, l'any que ve duré a terme aquesta nova exposició, sota el títol "Mallorca, base del bloqueig del Mediterrani: punt estratègic decisiu en la guerra".

stats