AVUI CONEIXEIM...

"No podem deixar que s'oblidi la història de Puigpunyent"

Teresa Nieto és natural de Puigpunyent i ara és la presidenta d'un projecte que vol recuperar la tafona d'oli de l'antiga possessió de Conques

M.c.
3 min
IMG_20181211_094503

PalmaTeresa Nieto és natural de Puigpunyent i durant la seva vida professional ha estat funcionària de l'administració de justícia i directora d'un programa d'ajuda a la reinserció del Govern. Ara és la presidenta d'un projecte que vol recuperar una part del patrimoni històric de la Tramuntana que estava en vies de desaparició: la tafona d'oli de l'antiga possessió de Conques.

Quina és la història de la tafona d'oli de Conques?

La tafona d'oli de l'antiga possessió de Conques és un lloc on, durant segles, s'elaborava oli de manera tradicional i forma part del patrimoni històric que estava en vies de desaparició. Quan vam saber l'estat en què es trobava la tafona vam decidir que havíem de fer-hi alguna cosa i vam començar a lluitar pel nostre objectiu: recuperar-la.

Com va començar aquest projecte?

L'any 2011, el que era regidor d'Urbanisme de Puigpunyent, Toni Marí, un altre amic del poble i jo vam anar a fer un cafè i ens vam demanar què podíem aportar nosaltres al poble, que cada vegada està més a prop de Palma, per mantenir-ne la identitat. Va ser en aquell moment que ens vam comprometre a tornar la tafona al poble.

Pareix que amb un cafè es va decidir tot. Quan va començar el projecte?

L'any 2014 va ser quan va començar tot. En aquell moment no estava en bones condicions, ja que estava abandonada i sense cap tipus de manteniment i els veïns la utilitzaven com a femer. Quan hi vam entrar vam haver de treure'n tres tones d'enderrocs, ja que en aquesta possessió es van fer obres il·legals durant anys. Tenim previst que tota la restauració acabi l'any 2019.

IMG_20181127_115056

Com es van poder fer obres il·legals si forma part del patrimoni?

Va ser gent de fora que va comprar la casa i quan van presentar el projecte d'obra al Consell els van dir que no podien treure la tafona de la possessió, ja que era un monument que s'havia de conservar. Va passar el temps i van decidir que ja no la volien. Van deixar de pagar la hipoteca i va passar a ser part de La Caixa. En aquell moment, el banc no es va interessar a mantenir o recuperar aquest bé.

Com i quin va ser el tracte que vau fer amb la banca?

Vam demanar si podíem fer algun tipus de contracte per veure si seria viable o no. El banc va accedir-hi i nosaltres vam començar a fer feina.

Per què és tan important la tafona per al poble?

És la identitat i la història del mateix poble i de la serra de Tramuntana. A Puigpunyent hi havia 18 tafones, però moltes han desaparegut, altres estan abandonades, algunes són irrecuperables. Puigpunyent va ser una gran productora d'oli durant el segle XIX i una part del segle XX. Això no es pot oblidar i no podem deixar que s'oblidi.

Com es podrà visitar la tafona de Conques?

Ara s'està creant una ruta on la tafona sortirà al mapa i serà una zona de refresc. La gent que estigui fent l'excursió per Puigpunyent, tindrà la possibilitat d'arribar a la possessió i conèixer la història de com es vivia i com es treballava a la tafona.

A més d'escriure i recuperar la història, queda alguna cosa pendent de fer?

Queda aclarir qui és el responsable de totes les il·legalitats que s'han comès a la tafona. Patrimoni ja està darrere el cas pes demanar responsabilitats. La gent que ha fet això és estrangera i no va valorar el que hi havia dins la possessió, per això van decidir que no era important mantenir-ho. Hi ha coses que no s'haurien de vendre, per molts doblers que es guanyassin.

stats