Marga Cerdà: "No té sentit negar el canvi climàtic, la gent que diu aquestes coses necessita més cultura"

Es defineix a ella mateixa com un animal de mar i des de l'any 2013 treballa a l'Associació Tursiops, que ajuda a la protecció i conservació dels cetacis de la Mediterrània

Maria Catany
4 min
Marga Cerdà en el vaixell Irifi. / MARGA CERDÀ

PalmaMarga Cerdà, que es defineix a ella mateixa com un animal de mar, va estudiar ciències de la mar i després d'acabar la carrera va entrar a fer feina a la Direcció General de Pesca fins a l'any 2013. Actualment és biòloga de Tursiops, una associació que es va fundar el 1998 a Palma per contribuir i ajudar a la protecció i conservació dels cetacis, especialment els que habiten a la Mediterrània occidental.

Sempre us ha agradat la mar? D'on surt aquesta passió?

La mar em cura, jo sempre estic bé a la mar. M'encanta nedar, mirar els peixos, els dofins, qualsevol espècie aquàtica. Sempre he dit que som un animal de mar. Vaig estudiar ciències perquè tenia clar que volia fer feina amb la mar. Amb els cetacis ha estat més de rebot, però també m'apassiona aquest món.

El projecte de Tursiops va començar l'any 1998. Com ha evolucionat l'associació?

Durant els primers anys Tursiops feia cursos i formava la gent, però no va ser fins al 2013 que es va començar a fer feina de recerca i investigació. El projecte dels catxalots va començar l'any 2003, però és cert que d'ençà que feim feina com una ONG privada s'estan fent més projectes.

El darrer projecte el vàreu dur a terme el mes d'agost... Quins resultats vàreu obtenir?

El més evident és que hem de continuar estudiant. Normalment nosaltres feim feina a les zones pròximes de les Balears i aquesta ha estat una expedició d'alta mar per estudiar la connectivitat entre les diferents àrees i el moviment dels cetacis en aquests indrets. Hem trobat bastants grups socials de catxalots i aquest any volem tornar a fer aquesta expedició per aconseguir més dades d'aquestes zones.

Imatge de la cua d'una balena en el mar Mediterrani.

L'associació es finança a partir de donacions, patrocinadors, etc. Hi ha més ajudes que abans?

Sí, creixen els fons privats que s'estan organitzant per col·laborar amb els projectes de conservació. A més, cada vegada hi ha més organitzacions que recapten per diferents fundacions i que després les canalitzen. Crec que les empreses estan més sensibilitzades i la imatge de conservació és més present. El públic demana que les empreses siguin més responsables i col·laborin amb el que puguin.

Creis que la gent s'està conscienciant del que pot suposar la pèrdua dels ecosistemes, dels efectes de la contaminació, de la conservació de les espècies...?

Hi ha tot un corrent de pensament de plàstic que està molt lligat a aquesta conservació. La vida d'avui sense plàstic no s'entén, però la gent n'està minimitzant l'ús o, com a mínim, s'intenta. La gent està molt conscienciada i a partir d'aquí arriba el respecte a la natura, als espais protegits i a la protecció de les espècies. Cada vegada més la societat demana que es lluiti per la conservació.

Des del Govern estan reaccionant a l'emergència que vivim avui en dia?

S'estan fent moltes passes per la conservació. El Govern de les Illes Balears ha establert una normativa i una protecció de l'espai que no està gens endarrerida respecte d'altres països. Ja hi ha feina feta si parlam de la part marina, que és la que jo control. Està clar que sempre es pot millorar i que les lleis podrien ser més restrictives per a la conservació, però s'estan fent aquestes passes.

Marga Cerdà:

Què pensau quan sentiu polítics o gent en general que no creu que el canvi climàtic sigui tan preocupant o que no té res a veure amb l'activitat humana?

És indignant. No té sentit negar el canvi climàtic, la gent que diu aquestes coses necessita més cultura. És una evidència incòmoda perquè a tots ens afecta i ens afectarà, però l'esforç que hem de fer com a humanitat és molt gran. Els gasos que creen l'efecte hivernacle no desapareixen, revertir aquesta contaminació és pràcticament impossible, per això el repte és no emetre més CO2. Hem d'aturar les emissions: cotxes, empreses, avions, vaixells... és un canvi molt gros el que s'ha de fer i no acceptar-ho no té sentit.

La figura de Greta Thunberg ha aparegut amb força aquest darrer any i hi ha gent, d'alguns sectors polítics i socials, que critica el que està fent. Vós què pensau del seu paper?

És una al·lota que creu en uns ideals i els duu a terme. Ella ha fet molt més pel planeta que molts polítics. No té gens de sentit destrossar aquesta nina. Ella ha estat un altaveu per a molta gent i ha fet que es parli del canvi climàtic i dels problemes ambientals. Benvingudes siguin aquestes figures controvertides i que alcen la veu.

Quins efectes del canvi climàtic són més evidents a la mar Mediterrània?

Un dels principals efectes per als cetacis és que hi ha una entrada d'organismes de la mar Roja cap aquí que canvien els ecosistemes. L'escalfament de l'aigua fa que hi hagi moltes espècies que aquí no s'havien vist mai. Un dels problemes grans els tenen els organismes calcaris, els caragols, els corals, etc., ja que no poden crear els seus esquelets. Altres efectes visibles són en la posidònia, perquè per sobre dels 28 graus presenta una mortalitat molt elevada.

El 2019 ja està acabant... Quins serien els propòsits per al 2020?

Personalment m'agradaria saber gestionar el temps de manera efectiva [riu]. I en l'àmbit professional, que Tursiops creixés, ja que tenim molts projectes. M'agradaria que hi hagués més gent fent feina en el projecte i que la gent s'involucri encara més en la conservació. Estaria bé aconseguir fons estables per continuar investigant i protegir els cetacis de la Mediterrània.

stats