11 propostes culturals per gaudir aquest cap de setmana

Jazz, hip hop, teatre i musicals de l'1 al 3 de desembre

Derlak, Glyck, Navarro i Marí

‘Ménage à jazz’ de l’Alternatilla

Dues prestigioses instrumentistes poloneses, la baixista Kinga Glyck i la pianista Aga Derlak, s’alien, en aquest ménage a quatre, amb dos músics d’Eivissa, el trompetista Pere Navarro i el bateria Joan Carles Marí, amb múltiples influències estilístiques que ha enregistrat una dotzena d’àlbums amb formacions de jazz, rock i flamenc. La innovació, la llibertat, l’elegància, el contrast i l’intercanvi cultural dirigiran un directe únic. Els concerts Ménage à jazz són un dels distintius de l’Alternatilla Jazz, amb el qual s’aconsegueix un dels principals objectius: aprofitar l’intercanvi i la diversitat cultural que possibilita la connexió de músics de diferents cultures.

Auditori de Porreres (plaça de la Vila, 17. Porreres). Dissabte 1 a les 20.30h. 10 euros.

‘Trigga’

HIP HOP

Trigga és el nom del nou projecte musical de dos referents de la vella i la nova escola del hip hop mallorquí, Don Manolo Pinchadiscos, l’home darrere dels plats a La Puta Opepé, i Blackash, nom de guerra del músic i beatmaker Miquel Àngel Bujosa, un dels productors més consistents de la seva generació. A ells s’uneixen el MC basc Danielbum i el bateria Joan Cabot, per completar una banda de directe en la qual les essències del hip hop reben un cop d’adrenalina a força de múscul funk i rock, una descàrrega de bones vibracions que fa de la seva proposta una cosa inèdita i indòmita.

Can Lliro (carrer de Joan Lliteras, 42. Manacor). Dissabte 1 a les 19 h. 3 euros.

The Frigolos

‘You won again’

La banda de rockabilly d’Eivissa presenta el seu nou disc You won again al mític bar de la carretera de Sant Josep. El concert forma part del cicle ‘Cañas’n’roll’ que enguany celebra la seva vuitena edició i es du a terme a diversos espais del municipi de Sant Josep durant cinc caps de setmana, del 23 de novembre al 22 de desembre. Dins el programa d’aquesta edició s’inclouen també els directes del mestre del white soul Eli Paperboy Reed i de la banda Sex Museum.

Can Jordi (carretera de Sant Josep km. 7,7. Eivissa). Dissabte 1 a les 14.30 h. Entrada gratuïta.

Aga Derlak

ALTERNATILLA 2018

Trio format l’any 2012 per la pianista polonesa Aga Derlak, amb el contrabaixista Tymon Trąbczyński i el bateria Szymon Madej. Els tres són graduats pel prestigiós Jazz Institute de la Music Academy de Katowice. Presenten un repertori de composicions i arranjaments propis, amb un incalculable grau de risc i valentia en les seves interpretacions però sense perdre lirisme. Des de la seva creació el trio ha guanyat nombrosos premis i competicions tant a Polònia com en altres països europeus. L’any 2016 Aga va rebre un gran reconeixement quan guanyà el Fryederyk, el premi més prestigiós de la música polonesa. El 2015 varen publicar el seu debut discogràfic First Thought amb el segell eslovac Hevhetia, i el 2017, el seu segon àlbum, Healing. Aga Derlak Trio és una de les formacions més interessants de la nova fornada del jazz polonès, amb un més que prometedor futur.

Sa Congregació (carrer del Rosari, 25. Sa Pobla). Diumenge 2 a les 20.30 h. 10 euros.

‘La ternura’

ALFREDO SANZOL

El dramaturg i director Alfredo Sanzol torna a l’escenari del Principal amb aquesta peça isabelina de llenyataires i de princeses, brillant i enginyosa, desbordant d’humor i de talent. Frescor, humanitat dels personatges i arquitectura escènica sàvia al servei d’una història divertidíssima que beu del millor Shakespeare amb referències clares a La tempesta, Molt soroll per no res o Nit de Reis. De la mà d’un dels millors dramaturgs contemporanis, guanyador del Premi Nacional de Literatura Dramàtica i d’un premi Max, aquesta comèdia romàntica ens conta la història d’una reina (un poc) maga que odia els homes perquè sempre li han condicionat la vida i li han llevat la llibertat i les dues filles. Les tres arriben a una illa deserta on esperen no tornar a veure un home mai més, amb la mala sort que en aquella illa hi viuen un llenyataire amb els dos fills que varen fugir allà per no tornar a veure una dona mai més. Aquí comencen les aventures, els embulls, encantaments, enamoraments i confusions. Éssers màgics, situacions impossibles i amors possibles.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte 1 a les 20 h. De 8 a 25 euros.

‘La classe’

EL SOMNI

En Ramon i en Lluís passen la major part de la seva vida plegats, són amics de la infància. Han anat a la mateixa classe des de nins, han conviscut en els millors anys de la seva adolescència, han crescut en vides paral·leles. Ho comparteixen tot, fins i tot el que no es pot compartir. En Lluís entra a la presó. En Ramon és l’advocat den Lluís durant els seus anys empresonat. En Ramon es converteix en el seu confessor. En Lluís és el company d’en Ramon en els darrers moments de la seva vida. En Lluís es converteix en el seu confessor. Tota una vida junts. Amb Rodo Gener i Óscar Muñoz.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3. Alcúdia). Dissabte 1 a les 21 h. 15 euros.

‘Llum trencada’

IGUANA TEATRE

El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 trencà els somnis de gran part de la població i per a les dones suposà una gran pèrdua de tots els drets que havien aconseguit amb la Segona República, però també dels homes que formaven part de la seva vida. L’espectacle recupera algunes històries d’aquestes dones que anaren a presó, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. I reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes, que s’atreviren a enfrontar-se amb els qui les volien fer callar. Recupera un bocí de la història que no semblava interessar gaire, perquè no era la història del protagonista, sinó dels personatges secundaris que, tanmateix, foren objecte d’una venjança i repressió tan dura com la dels seus companys, pares o fills.

Teatre d’Alaró (carrer de Sant Vicenç Ferrer, 33). Dissabte 1 a les 20 h. 5 euros.

Microteatre

SENSE CONCESSIONS

Les companyies 9 Muses Teatre i Teatre Sense Concessions presentaran a Ciutat dues comèdies i un drama de misteri. Les tres obres ja han estat estrenades a diferents espais, com ara la V Nit de l’Art de Son Servera, el Teatre de Barra de Manacor, la VI Nit de l’Art de Son Servera, el Festival Internacional d’Arts Escèniques de Can Timoner) i la sala El Esconditeatro de Madrid. Les peces que es representaran són Esquarterar, Modernitat i Primera Sesión.

Sala Dante (carrer de Can Valero, 40. Palma). Dissabte 1 a les 20.30 h. Entre 4 i 10 euros.

‘Troia. Una veritable odissea!’

COR DE TEATRE

Espectacle polifonicoteatral a partir dels relats de la ‘Ilíada’ i l’’Odissea’ en què Cor de Teatre fa viatjar amb les seves veus per alguns dels episodis més representatius i emocionants d’aquests dos poemes èpics fundacionals de la cultura europea. Aquesta odissea musical és alhora un recorregut ‘a cappella’ a través de grans cors de la història de la música, amb peces de compositors com Purcell, Bach, Händel, Mozart, Verdi o Wagner. L’espectador reviurà el món de l’Olimp i els seus déus, el rapte d’Helena i assistirà en directe a la Guerra de Troia, acompanyarà Ulisses per perilloses aventures de tornada a Ítaca, on l’espera Penèlope, mentre els seus pretendents provaran d’arrabassar-li l’esposa i el reialme. Un espectacle per a tots els públics, en què a cada acció escènica hi correspon una frase musical, creant una fusió inseparable, potent, expressiva i molt plàstica, sempre des de la mirada de Cor de Teatre.

Teatre de Manacor (avinguda del parc, s/n). Diumenge 2 a les 18 h. 24 euros.

‘Penélope’

INGRID MAGRINYÀ

Hi ha molts Ulisses, des de l’Ulisses de l’Odissea fins a l’Ulisses dels nassos. La companyia dirigida per Ingrid Magrinyà posa la seva mirada en l’Ulisses de Joyce. I aquest brou de cultiu a força de realitat ha fer emergir la figura de Penélope, la que espera l’esperança, la molt ximple… Els dos estan viatjant per regions desconegudes, tant mentals com sentimentals. Però Penélope és la que espera. Teatre o dansa? Al final, és el que fa moure els braços com les persones que s’estan ofegant. Cada riallada correspon a una ferida. La resta és dansa de calidoscopis i arcs de Sant Martí.

Can Ventosa (carrer de Felip II, 33. Eivissa). Diumenge 2 a les 20 h. 15 euros.

‘La Bella i la Bèstia’

RAFEL BRUNET

El senyor Alonso, un mercader arruïnat, emprèn un llarg viatge per intentar recuperar la seva fortuna perduda. Abans de partir, les seves filles li demanen un regal. La seva filla major, Preciosa, li demana or i brillants. La filla petita, Bella, sols li demana una rosa blanca. Durant el viatge es perd i passa la nit en un castell que fortuïtament troba en el camí. En aquesta fortalesa és misteriosament molt ben atès i quan abandona el lloc talla una rosa blanca per dur-la a la seva filla com a regal. El senyor del castell, una bèstia, meitat humana meitat animal a causa d’un conjur, irromp a l’estança enfurismat amb el visitant per haver-li robat l’única cosa hermosa que li quedava a la seva vida. Alonso, per salvar la pell, promet a la bèstia que portarà la seva filla Bella al castell per complaure’l. Quan el pare explica el succés a les seves filles, Bella es veu obligada a complir la paraula del seu pare. Quan Bèstia veu Bella se n’enamora al moment i li demana la mà. Bèstia compta amb dos grans aliats per entendrir el cor de la noia, un plomall i un plat, els servents del castell.

Teatre de Lloseta (carrer del Pou Nou, 1). Diumenge 2 a les 18 h. 15 euros.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF