13 propostes culturals per aquest cap de setmana

Recull de concerts i espectacles dels dies 24, 25 i 26 de novembre

Szymon Mika trio

El millor jazz de Polònia a Mallorca

Szymon Mika és un dels guitarristes amb més talent en la nova escena musical polonesa, amb importants premis com l’internacional Jarek Śmietana Jazz Guitar i el Grand Prix Jazz Nad Odrą. Reconegut pel seu so i una gran tècnica, grans personalitats com Peter Bernstein, Mike Stern i John Abercrombie han demostrat la seva admiració pel seu talent. Com a compositor ha publicat diversos treballs discogràfics, que inclouen dos discs amb el trio, Unseen i Togetherness. El vibrant estil interpretatiu de Mika està arrelat en un context de blues, un gran domini de tots els registres combinats amb destresa i un fraseig musical d’impecable so.

Centre de Cultura Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12. Palma). Diumenge 25 a les 20.30 h. 10 euros.

‘Ahora todo es noche’

La Zaranda

La Zaranda reuneix a Ahora todo es noche tot l’univers creat al llarg dels 40 anys de trajectòria de la companyia. Es mou entre la crònica de l’esperpent, l’expressionisme visual, el regust per la tragèdia, l’humor trastornat i un emfàtic compromís poètic. No hi ha res semblant en l’escena actual. En aquesta ocasió, els de Jerez mostren un desolador recorregut il·luminat per tres captaires en una inclement nit cercant aixopluc. L’obra converteix tres personatges com Segismundo, Prometeu i el rei Lear en indigents que esperen trobar un lloc on passar les tempestes de la vida. Els captaires són ells perquè la història és, en realitat, l’autobiografia de La Zaranda després de 40 anys.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte 24 a les 20 h. De 8 a 25 euros.

‘L’etern mecanoscrit’

La Impaciència

La companyia La Impaciència revisa el Mecanoscrit del segon origen, probablement el llibre més conegut del prolífic escriptor Manuel de Pedrolo (perquè és una lectura típica d’institut) en aquesta adaptació de Salvador Oliva, que també la dirigeix. La interpreten Lucca Bonadei i Rodo Gener.
Teatre Municipal Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma). Dissabte 24 a les 18 h i diumenge 25 a les 12 h. Entre 6 i 10 euros.

‘Les noies de Mossbank Road’

La Villarroel

Tot i les seves diferències, la Di, la Viv i la Rose, que tenen entre 18 i 19 anys i comparteixen un pis d’estudiants, acabaran transformant aquesta casa en una nova llar i totes tres formaran una nova família. En aquesta època construiran a Mossbank Road el que serà ja per sempre el seu refugi, on sembla que res dolent no els pot passar. La cara més fosca de la vida interromprà aquest paradís en què s’ha convertit Mossbank: un fet inesperat les afectarà profundament fins al punt que, a partir d’aleshores, marcarà les seves decisions i determinarà el seu futur. Sílvia Munt dirigeix aquesta obra d’Amelia Bullmore interpretada per Cristina Genebat, Marta Marco i Clara Segura.

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n). Dissabte 24 a les 19.30 h i diumenge 25 a les 18 h. 24 euros.

‘Carinyo’

Pérez&Disla

Dos individus que han convertit la seva relació en un mite han construït una imatge d’ells mateixos que els impedeix pensar-se des d’un present contínuament canviant. Han descobert que ocupar el mateix espai no implica, necessàriament, estar junts. La il·lusió s’ha esvaït i, tanmateix, darrere d’aquesta sensació de buit, queda alguna cosa: la necessitat de no trencar el vincle. La creença obstinada de poder-se trobar de nou.
Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90). Dissabte 24 a les 21 h i diumenge 25 a les 19 h. 18 euros.

‘Un matrimoni de Boston’

El Somni Produccions

David Mamet basteix un gran artifici dialèctic al voltant d’uns personatges femenins que intenten sobreviure en la societat puritana de final del segle XIX, una societat dominada pels homes i que encara viu sota el jou de la moral victoriana. Sense descuidar les temàtiques habituals del seu corpus dramatúrgic, David Mamet planteja un joc en el qual res és el que sembla.

Sa Congregació (carrer del Rosari, 25. Sa Pobla). Dissabte 24 a les 19 h. 5 euros.

‘Lorca que te quiero Lorca’

TEATRE VISCERAL I TEATRITX

L’obra situa l’espectador dins la presó on han tancat un activista per participar en una manifestació que va acabar en aldarulls i on un guàrdia civil va perdre un ull. Pere espera el judici a presó i encara que té una coartada, la Guàrdia Civil el pressiona i el maltracta. Aquesta situació li provoca una depressió que no el deixa ni tan sols menjar. Llavors li assignen un psicòleg per revertir la seva situació, que resulta ser un apassionat de la poesia, en concret de Lorca. Aquesta obra no parla de Lorca, però l’autor hi és present.

Mar i Terra Espai de Cultura (carrer de Sant Magí, 89-91. Palma). Dissabte 24 a les 20.30 h i diumenge 25 a les 19 h. 10 euros l’entrada anticipada i 12 euros a taquilla.

Banda Municipal de Música de Ciutadella

100 anys de Leonard Bernstein

Concert a càrrec de la Banda Municipal de Música de Ciutadella, dirigida per Joan Mesquida, amb motiu del centenari del naixement del compositor Leonard Bernstein (1918-1990).

Sala Polivalent de l’Ajuntament de Ciutadella (plaça del Born, 15). Dissabte 24 a les 19 h. Gratuït, però s’ha de recollir l’entrada abans.

Banda Municipal de Música d’Alcúdia

Concert de Santa Cecília

La Banda Municipal de Música d’Alcúdia, dirigida per Jaume García, ofereix aquest concert amb peces de les bandes sonores de pel·lícules conegudes per gairebé tothom com Gladiator, La princesa Mononoke i El meu amic Totoro en un concert solidari en favor dels damnificats pel temporal del Llevant de Mallorca de fa poques setmanes.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, Alcúdia). Dissabte 24 a les 20 h. 5 euros.

Reig, Szymon, Cuenca i Moll

‘Ménage à jazz’ de l’Alternatilla

El guitarrista polonès Szymon Mika, la saxofonista catalana Irene Reig (instal·lada actualment a Amsterdam), el pianista mallorquí Joan Moll i el contrabaixista Toni Cuenca, català resident a Mallorca amb una llarga trajectòria artística al costat de grans figures internacionals, es reuneixen en un sol escenari de la mà del festival Alternatilla Jazz. Aquesta mena de concerts de ménage són un dels principals distintius del festival, que proposa una hibridació d’estils i espontaneïtat perquè siguin les protagonistes d’una conversa plural.

Fàbrica Ramis (avinguda Gran Via de Colom, 28. Inca). Dissabte 24 a les 20.30 h. 10 euros.

A. Dvořák i L. Janáček

Música per a cordes

Antonín Dvořák va néixer el 1841 a Nelahozeves, prop de Praga. Va demostrar, ja des de petit, un gran talent musical i va poder estudiar música i començar a guanyar-se la vida tocant l’orgue i el violí, i a base de beques va aconseguir consolidar el seu prestigi. Fou precisament Johannes Brahms un dels que li varen donar suport. Leoš Janáček va néixer a Hukvaldy, Moràvia, el 1854, i igual que Dvořák va demostrar ser un superdotat per a la música des de la infantesa. Començà la seva carrera com a director de cor i organista. Les seves primeres composicions són corals, el 1885 dedica quatre cors masculins al seu amic i influent compositor Antonín Dvořák. Janáček va ser un gran estudiós de la música popular de Moràvia i Silèsia. Sota la direcció de Carles Ponseti s’interpretaran la Serenata op. 22 per a cordes, una de les obres més populars i interpretades de Dvořák i Idyla, una obra de maduresa de Janáček.

Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (carrer d’Alfons el Magnànim, 64. Palma). Dilluns 26 a les 20.30 h. Entre 10 i 20 euros.

‘Així doncs, escriure era això’

Per què escriu una autora d’èxit

L’escriptora Eva García Sáenz de Urturi fa un repàs del procés creatiu que l’empeny i alhora la condueix a escriure, vist a través dels ulls d’una escriptora d’èxit. Des de la idea germinal que arranca amb la premissa dramàtica passant pel treball de documentació, l’estructura i el primer esborrany, fins a l’última correcció que posarà punt final a un treball d’anys. L’autora de La saga de los longevos, Los hijos de Adán, Pasaje a Tahití, El silencio de la ciudad blanca i Los ritos del agua compartirà amb el públic les seves rutines com a escriptora i també la rebotiga d’un ofici tan exigent com agraït.

CaixaFòrum Palma (plaça de Weyler, 3). Dilluns 26 a les 19 h. 5 euros.

‘Hariak’

Companyia Ertza

‘Hariak’ és una producció de la companyia Ertza, dirigida per Asier Zabaleta i escrita per Harkaitz Cani. Se’l defineix com un espectacle multidisciplinari (teatre, dansa, titelles) creat a partir de les experiències de la gent que ha vist com els fils que sostenien les seves vides s’han trencat sobtadament i han hagut de començar una nova vida des de zero.

Cas Serres (carrer d’Ernest Ehrenfeld, s/n. Eivissa). Dissabte 24 a les 21 h. 8 euros l’entrada anticipada i 12 a taquilla.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF