12 propostes culturals per al cap de setmana

‘Mar de fons’, de la companyia Iguana Teatre, torna al teatre Principal

‘Mar de fons’

Iguana Teatre torna al teatre Principal

Una de les companyies mallorquines amb més reconeixement, Iguana Teatre, torna a l’escenari del Principal set temporades després del seu darrer muntatge. Ho fa amb 'Mar de fons', que ens situa a l’estiu de 1936, quan les tropes republicanes desembarcaren a les costes del Llevant per recuperar l’illa, que s’havia posicionat al costat de l’alçament militar. L’operació va ser un fracàs i els republicans varen haver de reembarcar. En la fugida, deixaren companys a terra, que foren torturats i afusellats. Com la mar de fons, les onades que arriben a la costa per un temporal ja passat, les restes de l’estiu de 1936 han sacsejat la societat mallorquina.

Teatre Principal (c/ de la Riera, 2. Palma). Dissabte, 26 de gener, a les 20 h. 20 euros.


‘Crotch’

Dansa i performança

Espectacle de dansa, teatre i performança, que reflexiona sobre la identitat de gènere. L’exposició de la temàtica es fa amb fragilitat, provocació, agressivitat, humor i responsabilitat, tot amb un llenguatge molt físic i contemporani. Entre els performers hi haurà voluntaris del col·lectiu LGTBI local d’on es presenti. L’objectiu d’aquesta peça és aportar llum i donar visibilitat als cossos i als pensaments desobedients i dissidents, a l’acceptació de la sexualitat, a la desaparició del gènere com a solució per a la desigualtat entre gèneres i presentar l’experiment que tots podem ser dones, homes i tot el que es troba en el continu que va de l’un a l’altre en un mateix cos. Obra dirigida per Catalina Carrasco.

Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, 1. Palma). Dissabte, 26 de gener, a les 20.30 h. 10 euros anticipada i 12 euros a taquilla.


‘Refugi’

Clownidoscopi Teatre

La companyia eivissenca Clownidoscopi Teatre, ens torna a meravellar amb un espectacle per a tota la família. Amb 'Refugi', el duet format per David Novell i Monma Mingot empra els ingredients que dominen millor –lirisme, enginy i jovialitat–, amb les més acurades tècniques de clown, per fer una mirada aguda, delicada i intensa sobre les relacions humanes.

Teatre Principal (c/ d’en Deià, 41. Maó). Dissabte, 26 de gener, a les 18 h. 8 euros.

‘Smiley (una història d’amor)’

Somni Produccions

Escrita i dirigida per Guillem Clua, 'Smiley' és una comèdia romàntica en clau gai que desborda optimisme i alegria. Els seus personatges, Álex i Bruno (Héctor Seoane i Joan Toni Sunyer), formen una estranya parella: són tan diferents com la nit i el dia. Encara que la lectura final de l’obra és que tots som igual de vulnerables a l’amor, malgrat les nostres diferències. 'Smiley (una història d’amor)' és una producció de Somni Produccions dirigida per Joan M. Albinyana.

Teatre de Vilafranca (c/ de Sant Martí, 25). Dissabte 26 de gener a les 19 h. 5 euros anticipada i 8 euros a la taquilla.


‘Set maneres de ser Hamlet’

Josep Pere Peyró

Josep Pere Peyró presenta una manera divertida i intel·ligent d’interpretar Shakespeare en un exercici de voyeurisme actoral: entrau a la cuina de l’actor per veure com es prepara per interpretar un Hamlet clàssic, un Hamlet canalla, el Hamlet de telenovel·la, com l’interpretaria Marlon Brando format als Actors Studio o com ho faria un actor que odia Shakespeare i adora García Lorca, i així fins a set escenes per representar un personatge que no sap si ser o no ser, si morir o dormir, si actuar o restar immòbil davant un joc de variacions que trastoca, irreverent, la tragèdia en comèdia.

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma). Diumenge, 27 de gener, a les 20.30 h. 12 euros.


‘Narco’

Monòleg

Serafín Quevedo protagonitza el monòleg teatral 'Narco', una peça que uneix la comèdia negra amb el drama per criticar l’individualisme actual. Aquest espectacle ha estat escrit i dirigit per Jeroni Obrador. Es tracta d’una obra teatral que ha recorregut molts dels teatres de Mallorca i que ara es representa a l’Auditòrium de Palma. L’argument principal de 'Narco' se centra en la història d’un narcolèptic que ha d’amagar la seva malaltia per aconseguir una feina. A través dels seus somnis, sorgeixen pors, frustracions i fantasies que surten a la llum mitjançant regressions infantils. L’obra no és recomanada per a menors de 13 anys.

Auditòrium de Palma (avinguda de Gabriel Roca, 18). Diumenge a les 18 h. 22 euros.

Los Vinagres

‘Los volcanes’

Aquest trio canari presenta el seu nou àlbum, 'Los volcanes', en una gira per tot l’Estat, en la qual farà sis concerts amb el suport de Girando por Salas. Lloseta, Salamanca, Jaén, Càceres, Àvila i Langreo (Astúries) són els sis indrets que Los Vinagres han triat per a aquesta gira de presentació del seu recent àlbum. Després de dos anys de treball dedicats a la composició i producció, aquest grup ofereix un renovat so influït per la música llatina i el rock d’arrels. El seu anterior àlbum, 'El canto de la morena', els va permetre portar el seu potent directe a moltes sales del país i a festivals com Mad Cool, MontgoRock i el Festival Gigante, per citar-ne només alguns.

Teatre de Lloseta (Pou Nou, 1). Dissabte, 26 de gener, a les 22.30 h. A partir de 6 €.


La festa dels 80 i 90

Festes a Sant Antoni de Portmany

Arriba la festa més moguda de l’hivern a Sant Antoni de Portmany, amb la millor música dels anys vuitanta i els noranta.

Envelat del passeig de les Fonts (Sant Antoni de Portmany). Dissabte 26 a partir de les 21.30 h. Gratuït.


Nach

Gènere urbà

Un dels principals exponents del gènere urbà torna als escenaris amb el seu nou disc i anuncia les primeres dates de la seva gira de presentació. L’artista alacantí, i la seva inconfusible capacitat de crear imatges i sensacions a través de la paraula, recalarà a Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Màlaga, Vitòria, Pamplona, Mallorca, Las Palmas i Tenerife amb una proposta escènica innovadora, sense oblidar els temes més emblemàtics de la seva carrera.

Es Gremi (c/ del Gremi de Porgadors. Palma). Dissabte, 26 de gener, a les 21.30 h. 17,80 euros.


Gemeliers

‘Stereo’

Gemeliers presenta en directe 'Stereo', el seu darrer àlbum, en una petita gira de sis concerts amb un disseny especial: actuacions preparades per a recintes, com Trui Teatre, que permeten que els germans Jesús i Daniel Oviedo estiguin més prop del seu públic. El duo format pels bessons més famosos de la música espanyola treballa ja en la preparació d’aquest concert, desitjosos de mostrar la seva evolució artística després de debutar en aquest àlbum com a compositors i de treballar en sessions de 'cowriting' amb autors de l’elit del gènere.

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma). Dissabte, 26 de gener, a les 20 h. 33 euros.

Kiko Navarro

Música electrònica

El seu talent creatiu i una actitud d’aprenentatge constant al voltant del món l’han convertit en un dels més grans, un artista multidisciplinari en ple moviment. Kiko Navarro és, sens dubte, el més il·lustre ambaixador de la música electrònica de les Balears. Les seves sessions són càlides i refrescants com un capvespre d’estiu, i hi combina les darreres novetats amb els clàssics de la vella escola i influències del jazz, del funk i del soul.

Garito Cafè (dàrsena de Can Barbarà, s/n, Palma). Dissabte a mitjanit. Gratuït.


Els monjos Shaolin

Kaifeng Acrobat

Des del mundialment famós temple de Shaolin, a la província xinesa de Henan, arriben a l’Auditòrium de Palma Els monjos Shaolin venen acompanyats per la companyia Kaifeng Acrobat de l’antiga capital de Kaifeng, a la Xina. El seu espectacle es compon d’increïbles demostracions de força sobrehumana, inclosos l’equilibri damunt dos dits, trencar el bastó amb la gola, volar l’agulla a través del cristall i molt més. També són fantàstics en la tradicional dansa del lleó, el plat giratori, el canvi de rostre, l’aranya humana i la contorsió.

Auditòrium de Palma (avinguda de Gabriel Roca, 18). Dissabte, 26 de gener, a les 19 h. A partir de 28 euros.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF