Us proposam 14 plans per a aquest cap de setmana

Recull d'activitats culturals del 22 al 24 de desembre

‘Mi felicidad’

Nou disc de Rafa Ferrà

'Mi felicidad' és el títol del tercer treball discogràfic del cantant mallorquí Rafa Ferrà, un disc enregistrat a Palma al costat del productor Dani Ambrojo. Damunt l’escenari de La Movida, Rafa Ferrà donarà a conèixer les deu cançons d’estil pop del disc. Un concert que forma part de la gira de presentació de l’àlbum. Rafa Ferrà té una trajectòria guiada pel seu propi estil. Després d’abandonar la popular banda de rock mallorquí Fora des Sembrat, en els anys noranta, i recollir tres anys consecutius el primer premi d’Art Jove de música contemporània del Govern balear, va viatjar a Madrid de la mà del programa ‘Conservas Escalada’, de la Cadena 100.

La Movida (c/ de l’Albó, s/n. Palma). Dissabte, 22 de desembre, a les 22 hores. A partir de 8 euros.

440 Aula Musical

Concert de Nadal

440 Aula Musical celebra el seu concert de Nadal amb la participació dels setanta infants que formen part de la seva orquestra. La banda està composta per violins, clarinets, saxofons, flautes, pianos i percussió.

Auditòrium Sa Màniga (c/ de Son Galta 4, Cala Millor). Dissabte, a les 19.30 hores. 2 euros.

Pèl de Gall i Ses Bubotes

Nit de Rock

Gran nit de música rock d’autoria pròpia, amb molta conya i bon humor amb el grup menorquí Pèl de Gall i la banda mallorquina Ses Bubotes.

Auditori de Ferreries (avinguda de Son Morera, Ferreries). Dissabte 22, a les 22 h. A partir de 8 euros

Orquestra de la Cambra de Mallorca

‘Mozart. Intuïció i intel·lecte’

Mozart. Intel·lecte i intuïció presenta dues de les obres tal vegada més conegudes i més brillants del geni austríac Wolfang Amadeus Mozart. La 'Simfonia núm. 41 Júpiter', que ocupa la segona part del programa, és la darrera simfonia que va compondre Mozart. Si Júpiter era déu dels déus, aquesta simfonia rebé aquest sobrenom perquè és la simfonia de les simfonies de Mozart. El seu darrer moviment és una de les més brillants mostres de simbiosi entre l’intel·lecte i la intuïció. Música fresca que entra bé per les orelles i que, alhora, conté una gran quantitat d’informació.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Dissabte 22, a les 20 hores. A partir de 5 euros.

L. A.

Concert de comiat

La banda mallorquina L.A. va anunciar una aturada indefinida, motiu pel qual organitza aquest concert de comiat per als seus seguidors. El grup format per Luis Alberto Segura, Ángel, Pep i Dimas ha anunciat tretze dates en les quals els seus seguidors podran viure el directe d’una de les bandes de rock que més ha destacat fora de les nostres fronteres. Aquest concert no és només el de comiat abans de l’aturada, sinó que és el que posa el punt final a la seva gira.

Es Gremi Centre Musical (c/ del Gremi de Porgadors, 16. Polígon Son Castelló, Palma). Dissabte 22, a les 21 hores. A partir de 20 euros.

Tomeu Moll

‘Solstici de Nadal’

El solstici d’hivern anuncia el canvi d’estació meteorològica i simbolitza l’entrada als mesos de fred i recolliment. Molts d’animals i vegetals entren en estat d’hibernació, en una letargia, i minven el ritme vital per aïllar-se del clima desfavorable. Però la festa del solstici d’hivern ha estat per a nombroses cultures antigues tota una altra cosa: la celebració del sol, que venç la foscor que li havia guanyat terreny durant els sis mesos anteriors. A partir del solstici els dies s’allarguen. Aquest concert proposa músiques per a piano de Georges Crumb i Olivier Messiaen relacionades amb la nativitat, que giren al voltant de dos fragments de l’Oratori de Nadal de l’astre suprem de la composició musical de l’edat moderna: Johann Sebastian Bach.

Teatre Municipal Xesc Foreteza (plaça de Miquel Maura, s/n. Palma). Dissabte 22, a les 18.30 hores. A partir de 8 euros.

Monkey Doo

Swing

Monkey Doo és una banda de swing que intenta recuperar l’essència més popular d’aquest estil musical, tant en el repertori de temes clàssics de la primera època (dècades dels anys vint i trenta) com amb la utilització d’instruments de la música popular americana d’aquella època. Aquest dissabte la banda actuarà al municipi d’Algaida on interpretarà un repertori de 50 cançons dividides en temes de 'down tempo', més tranquil·les, per ambientar i unes altres més 'swing', molt ballables i fresques.

Plaça d’Algaida. Dissabte 22 a les 19 hores. Gratuït.

Banda de música de Maó

Nadal amb Kiev Portella

La Banda de Música de Maó fa una nova proposta musical, amb la col·laboració de Kiev Portella, un dels pianistes menorquins de més prestigi. Per a aquesta ocasió, han preparat peces de música de tot el món per donar la benvinguda a les festes nadalenques. Kiev Portella acompanyarà la banda de Maó al piano en dues obres: 'Gran fantasia espanyola, per a piano i banda simfònica', de Ricardo Villa, i 'Three preludes for piano and symphonic band', de George Gershwin.

Teatre Principal de Maó (carrer d’en Deià, 41). Dissabte 22, a les 20.30 hores. Entrada per 5 euros.

Studium Aureum

‘Nadal espiritual’

Un concert al voltant de Nadal amb monodies i polifonies que reuneixen més de 500 anys de música. Els solistes, el cor femení, el piano i el quartet de cordes interpretaran el cant de la Sibil·la, polifonies del Còdex de Montpeller, 'A ceremony of Carols op. 28', de B. Britten, 'O Oriens', estrena de M. Pons, i altres obres d’O. Gjeilo i J. Tavener.

Conservatori Superior de Música (c/ d'Alfons el Magnànim, 64. Palma). Diumenge 23, a les 19.30 h. A partir de 20 euros.

Brother’s Soundsyste

Nit de Nadal

Brother’s Soundsystem animaran la nit de Nadal menorquina amb música electrònica. El claustre del Carme acollirà els dos germans que oferiran bauxa i alegria als assistents per celebrar la nit de Nadal.

Es Claustre (pati del claustre del Carme, 50. Maó). Dilluns 24, a les 23 h. Gratuït.

El cant de la Sibil·la

Matines

El cant de la Sibil·la, que s’escolta a les esglésies de Mallorca en l’ofici religiós de la nit de Nadal, va ser declarat el 2010 Bé d’Interès Cultural Immaterial per la Unesco. La sibil·la està representada per un personatge que pot ser masculí o femení i al·ludeix a l’anomenat judici final apocalíptic, malgrat que el ritual té arrels paganes. Encara que es canta en moltes esglésies de l’illa, els llocs més emblemàtics són la Seu de Mallorca i el santuari de Lluc, on el cant de la sibil·la és interpretat per un blavet (un dels nins del cor de Lluc).

La Seu (plaça de l’Almoina s/n. Palma). Dilluns 24 a les 23 hores. Gratuït.

‘Llum trencada’

Iguana Teatre

El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 trencà els somnis de gran part de la població i per a les dones suposà una gran pèrdua de tots els drets que havien aconseguit amb la II República, però també dels homes que feien part de la seva vida. L’espectacle recupera algunes històries d’aquestes dones que anaren a presó, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles o dones d’un altre. Així mateix, reivindica el paper d’altres dones, activistes, fortes i valentes, que s’atreviren a enfrontar-se als qui les volien fer callar. L'obra recupera un bocí de la història que no semblava interessar gaire, perquè no era la història del protagonista, sinó dels personatges secundaris que, tanmateix, foren objecte d’una venjança i repressió tan dura com la dels seus companys, pares o fills.

Teatre Mar i Terra (c/ de Sant Magí, 89. Palma). Diumenge 23 a les 19 h. 8 euros.

Cercavila Bover

Art multidisciplinari

Una tropa de personatges estrafolaris visitarà aquest diumenge el poble d’Andratx per contagiar l’alegria, l’entusiasme i la il·lusió per on passen. Un presentador-pallasso, un malabarista, una acròbata aèria i un músic, que farà música en directe, tots en un deliri de festa i color ens mostren les mil i una peripècies impossibles. Una cercavila diferent que, durant el recorregut, representarà petits espectacles de circ en els quals el públic podrà participar i formar part del viatge que proposen aquests artistes carregats de positivisme.

Plaça d’Andratx. Diumenge 23 a les 12 hores. Gratuït.

‘La gran aventura de Jaume I’

Musical

Pocs personatges de la història de les Illes Balears són tan coneguts com Jaume I. Malgrat això, la seva personalitat històrica ha quedat sovint transformada per la llegenda i el mite. Escoltar la seva veu, extreta del ‘Llibre dels fets’, en un escenari monumental o teatral pot suposar tot un descobriment. Un home del segle XIII torna a la vida. Un rei que pateix, que dubta, que es veu obligat per les circumstàncies a actuar en contra de la seva voluntat. Orgullós, presidencialista, més partidari del pacte que de la violència. Un personatge profundament humà que resumeix la seva trajectòria en la seva primera gran gesta: la conquesta de Mallorca.

Església Vella (plaça de Sant Bartomeu. Ses Salines). Diumenge 23, a les 19 h. A partir de 3 euros.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF