10 activitats culturals per gaudir durant els pròxims dies

Música, literatura, teatre i moltes coses més a l'agenda cultural d'aquesta setmana 

Manel

Per la bona gent

Manel ve a Mallorca a presentar el seu darrer disc, Per la bona gent. Després de tancar la gira més llarga i exitosa de la seva carrera, la de Jo competeixo, el novembre del 2017, el grup va decidir posar en marxa el seu propi segell discogràfic, Ceràmiques Guzmán. La publicació en vinil del seu debut, 'Els millors professors europeus' (2008), en el seu desè aniversari, i la imminent reedició de 10 milles per veure una bona armadura (2011) són el pròleg perfecte per al llançament del cinquè de la seva trajectòria, Per la bona gent. Manel és un dels grups catalans amb més projecció, i l’únic a entrar al número 1 de les llistes espanyoles tres vegades consecutives amb discos cantants en català.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Divendres 13 a les 21 h. Entre 8 i 35€.

TEATRE

'A.K.A.'

Flyhard

És un relat fresc i dinàmic, però també molt dur, sobre la identitat i la fragilitat de l’individu davant una societat hostil. Amb el racisme i la xenofòbia com a teló de fons, l’espectacle fa una profunda reflexió sobre els prejudicis amb gran autenticitat i fugint dels tòpics. Magnètic, crític i compromès, el muntatge troba l’equilibri perfecte entre la paraula, la música, el silenci i el moviment. Daniel J. Meyer en signa la dramatúrgia; Montse Rodríguez, la direcció, i Albert Salazar, la interpretació. L’obra va ser una revelació de l’any passat i la gran guanyadora dels premis Butaca 2018, quan es va alçar amb els guardons al millor text, al millor espectacle en petit format, a la millor direcció i al millor actor.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte 7 a les 20.30 h i diumenge 8 a les 19 h. Entre 14,50 i 18,50€.

David Mamet

Perversitat sexual a Chicago

La Companyia de Teatre de l’Orfeó Maonès representarà Perversitat sexual a Chicago, una de les primeres i més emblemàtiques obres de l’aclamat dramaturg nord-americà David Mamet. L’obra està dirigida per Manel Navarro. Mamet presenta un món en què l’acceptació dels rols sexuals impedeix accedir a les essències més pures de l’interior de l’ésser humà. Perversitat sexual a Chicago (1974) explica les dificultoses relacions entre homes i dones, en què uns i altres cauen víctimes de la seva pròpia condició sexual, dels seus prejudicis, de la por i de la banalitat.

Orfeó Maonès (carrer de Gràcia, 155. Maó). Dissabte 7 a les 20 h i dumenge 8 a les 19 h. Entre 8 i 12 €.

Amarg

Òrbita Produccions

Amarg neix arran de l’èxit que va tenir Cavalls davall l’arena, una peça breu sobre les darreres hores de Federico García Lorca que el dramaturg Rafel Gallego va presentar al Teatre de Barra i va guanyar els premis a millor text, espectacle i actriu. A partir d’aquí, Òrbita Produccions li demana que aquest sigui un dels actes d’una peça més gran que seria després 'Amarg', protagonitzada per Núria Fiol, Ona Borràs i Marina Nicolau. L’obra –dirigida per Josep R. Cerdà– repassa la figura de Lorca: d’on surten les seves ànsies de llibertat i les idees "modernes" per les quals el varen assassinar. En definitiva, mostra com s’ha convertit en una llegenda, sobretot a través de la relació amb dos amics del seu poble, Fuente Vaqueros. En la posada en escena, la música hi té molta presència i és interpretada en directe per la percussionista cubana Nailé Sosa.

Teatre Sa Societat (avinguda de Palma, 1. Calvià). Dissabte 7 a les 20 h. 8 euros.

Transbord

Sebastià Portell

Transbord és un ampli recorregut per la identitat de gènere, una qüestió que passa de ser individual a convertir-se en un dels grans reptes de les societats occidentals. La transició de gènere d’un jove esdevé un gran laberint personal, social i també burocràtic. Aquesta obra, amb text de Sebastià Portell, va ser finalista del IV Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. Transbord és una obra essencialment vitalista, un espectacle a favor de la joia de viure, alhora que  una denúncia de la hipocresia, la transfòbia i el masclisme de la societat. Una obra dirigida per Miquel Gorriz amb Marc Joy i Assun Planas. Es tracta d’una coproducció del teatre Principal de Palma, l’Ajuntament de ses Salines i Malvasia Produccions.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca). Divendres 13 a les 20 h. 10 €.

MÚSICA

Bola de Nieve

Martirio i Chano Domínguez

María Isabel Quiñones, Martirio (Premi Nacional de Músiques Actuals 2016), assegura que atrevir-se és fonamental. I va ser així –atrevint-s’hi– com va agafar la copla i li va treure l’olor de franquisme amb 'Coplas de madrugá' (El Europeo/Karonte, 1996). Sense complexos, va reinventar el llenguatge i el va mesclar amb el jazz, el flamenc, el blues i el rock. Després de quaranta anys de carrera, assegura que continua descobrint noves maneres d’interpretar. L’artista aterra a Palma juntament amb el pianista Chano Domínguez per presentar el darrer treball, un homenatge al mític cantant, compositor i pianista cubà Bola de Nieve. El concert forma part de la programació del Jazz Voyeur Festival. 

Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dissabte 7 a les 21 h. Entre 25 i 40€.

Glissando Big Band

Alternatilla Jazz Festival

La Glissando Big Band és una agrupació de jazz de gran format creada el maig de l’any 2011. A l’estil de les orquestres nord-americanes de swing dels anys 30, l’agrupació està composta per 5 saxos (2 alts, 2 tenors i un baríton), 4 trombons (3 tenors i 1 baix), 4 trompetes, base rítmica (contrabaix, guitarra, piano i bateria) i veu. El primer treball discogràfic és Progression, dedicat a la música de Salvador Font Mantequilla, que es va publicar el maig del 2018. Des de llavors, s’han dedicat a presentar-lo a diferents llocs de l’illa, com el cicle de jazz del teatre Xesc Forteza, el Teatre de Manacor, el Teatre de Santanyí, la Fàbrica Ramis o la Fira B. 'Progression' va ser guardonat amb el premi Enderrock 2018 de la Música Balear al millor disc de jazz.

Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, 1. Palma). Diumenge 8 a les 20.30 h. Entre 8 i 10 €.

Joana Gomila

Paradís

Amb Folk Souvenir (premi Bonet de Sant Pere de Música als premis Ciutat de Palma l’any 2018), la cantant manacorina Joana Gomila va sacsejar el món de la música tradicional amb una manera de fer tan personal com atrevida. En el seu nou treball, Paradís, Joana Gomila aprofundeix en l’esperit de recerca i experimentació que va donar impuls al seu debut, a la vegada que expandeix el llenguatge sonor del seu predecessor, incorporant cançons de composició pròpia, doblant l’ambició i llançant-se de cap a l’aventura.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dimecres 11 a les 20 h. 15 €.

Concert solidari

Raquel Ribas i Joan Laínez

Concert de Nadal solidari en benefici de Fundación Zaqueo. Raquel Ribas i Joan Laínez seran els solistes, acompanyats de l’Orquestra Juvenil Solidària, les Corals de Sant Francesc, Coral de Adultos Santa Mónica i Cor Ciutat de Mallorca. Entre les obres que tocaran, hi ha l’Aleluya de Leonard Cohen, Escoltau, els angels canten, El cant dels ocells de Pau Casals, Christmas Lullaby de John Rutter i Canti Corum de Handel.

Basílica de Sant Francesc (plaça de Sant Francesc, 7. Palma). Divendres 13 a les 20.15 h. 5 €.

LITERATURA

La cuina del Tradicionari

Presentació del llibre

La cuina del Tradicionari és una revisió del calendari folklòric en clau gastronòmica que pretén abraçar els continguts específicament alimentaris i culinaris del llegat de Ginard i posar-los en relació amb la cuina actual. No es tracta d’un llibre més de receptes, sinó que combinant els continguts del Calendari Folklòric amb les creacions culinàries dels dos xefs Tomeu Arbona i Miquel Calent. A càrrec de Tomeu Arbona, Miquel Calent i Carme Castells.

Llibreria Rata Corner (carrer d’Antoni Marquès, 34. Palma). Dijous 12 a les 19 h. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF