PROJECTES FANTASMA
Part Forana 01/02/2015

El zoo d’ocells de Campanet no pren el vol

El promotor no esmena deficiències i exhaureix el termini per superar els tràmits de Patrimoni i obtenir l’Interès General

Margalida Bonnin
3 min
La gravera de la Coma de l'Aigua on està projectat el zoològic

CampanetEl zoològic per a ocells exòtics i papallones projectat a la gravera de la Coma de l’aigua, a Campanet, fa camí de quedar dins un calaix. D’ençà que el passat 20 de maig la Comissió Insular de Patrimoni Històric va acordar aturar el projecte perquè se n’esmenassin algunes deficiències i passat el termini per presentar-les, el promotor, Cristopher Bensch, no s’ha posat en contacte amb la institució insular. Tampoc no ho ha fet amb el Consistori campaneter ni amb els propietaris de la gravera a cel obert. “Feia comptes de comprar-la, però no en sabem res des de fa temps. Crec que és a Amèrica”, explica Miquel Pol, portaveu del Partit Popular al municipi i la família del qual és propietària de la instal·lació. Tampoc no ha estat possible contactar amb el seu advocat, que no ha contestat els requeriments d’aquest diari.

Això no obstant, el projecte encara continua viu. “No està desestimat, tot i que formalment ja ha acabat el termini per presentar-hi esmenes”, expliquen des de la institució insular. Segons indiquen, quan es tracta de projectes tècnicament complexos es deixa passar un any de temps abans de plantejar-ne la caducitat, tot i que el reglament fixi un termini de temps molt menor.

El vistiplau de Patrimoni és imprescindible perquè el projecte pugui tenir la declaració d’Interès General. Sense aquesta, no es podria aprovar, ja que se situa dins un terreny rústic.

A més dels inconvenients paisatgístics, el parc Butterfly Falls (en anglès, cascades de papallones) presenta problemes des d’un punt de vista mediambiental. Segons un informe de la Direcció General de Recursos Hídrics, la instal·lació implicaria un risc “molt alt” de contaminació d’aqüífers perquè se situaria dins el perímetre de restriccions màximes del pou de la Cova, que abasteix d’aigua potable el municipi. A més, aquesta contaminació es veuria accentuada per l’afecció als aqüífers que podria provocar la gran quantitat d’excrements d’ocells que s’hi acumularien.

Un projecte ambiciós

El projecte Butterfly Falls consisteix en la instal·lació d’un parc zoològic que albergaria sobretot diverses espècies d’ocells i papallones. El seu pressupost és de dos milions d’euros i ocuparia la gravera de la Coma de l’aigua, inactiva des de fa més de 50 anys. Dels 24.500 metres quadrats que fa, se n’edificarien 7.400, amb cinc zones de gàbies, un museu, un espai d’observació, un edifici per a la recepcció i altres serveis. També s’hi habilitaria un aparcament per a cinquanta cotxes.

El projecte indica que el zoològic seria l’hàbitat de papallones més gran del món, amb un volum de 192.000 metres cúbics. El seu promotor basa la petició de declaració d’Interès General en tres arguments: la justificació d’equipaments en sòl rústic per desestacionalitzar el turisme, la creació de llocs de feina (20) i la restauració d’una gravera en desús. Els objectius finals del projecte són, segons Bensch, l’educació ambiental, la investigació i la conservació.

D’altra banda, es preveu que l’afluència de visitants sigui de 200.000 persones anuals i aquesta xifra és considerada excessiva per l’Ajuntament, ja que seria difícil d’assumir. L’accés a la gravera es fa per un camí de terra on no hi caben dos cotxes en paral·lel. El projecte proposa que els vehicles puguin aparcar a l’aparcament de les Coves de Campanet i els visitants es traslladin amb cotxe elèctric.

Desavinences al Consistori

L’Ajuntament de Campanet va emetre un informe favorable per a la declaració d’Interès General del zoo de papallones l’any 2013 amb els vots a favor de PP i PSOE-Iniciativa Verds i en contra del PSM. La desestacionalització i la creació de llocs de feina van ser els arguments utilitzats per donar-li el vistiplau. El PSM, que actualment governa en minoria, s’hi ha pronunciat en contra per les conseqüències mediambientals que pot tenir.e

stats