Part Forana 23/06/2013

Els voltants de Manacor, tresor d'uns quants

La família de Rafel Nadal, dels que reclamen quantitats milionàries a l'Ajuntament

Mercè Pinya
2 min
Els voltants de Manacor, tresor d'uns quants

Manacor.L'Ajuntament de Manacor estudia canviar el planejament urbanístic de la ciutat per no haver de fer front a les reclamacions milionàries per part dels propietaris de dues zones verdes. Els tècnics municipals de l'equip d'Urbanisme de la ciutat es posaran a fer feina de manera imminent per intentar "posar fre" a les indemnitzacions milionàries que reclamen de l'erari municipal els propietaris d'aquestes terres que envolten la ciutat.

Concretament, uns dels terratinents que volen treure partit de les propietats i que més demanen a l'Ajuntament és l'empresa Goramendi Siglo XXI SL, de la qual és administrador únic Sebastià Nadal Homar, pare de l'insigne tennista. Aquesta societat, juntament amb altres companyies de coneguts empresaris manacorins, reclamen 41 milions d'euros per una zona verda ubicada en uns terrenys situats entre el Club Tennis Manacor i la carretera de Portocristo. L'altra reclamació ascendeix als 17 milions d'euros, i els terrenys són davant la Torre Florida, molt a prop del Centre de Tecnificació Esportiva que impulsa Rafel Nadal i pel qual se li concedí la declaració d'Interès Autonòmic.

Els propietaris d'aquests terrenys valoren les dues expropiacions en 57 milions, quantitat que en el cas de les parcel·les de la carretera que condueix a Portocristo ja ha resolt el Tribunal Administratiu de l'Expropiació, que determinà el preu just per un valor molt inferior al que reclamen. Davant el desacord dels interessats, que presentaren recurs de reposició i al·legacions a l'Ajuntament, actualment aquest cas es troba en els jutjats, pendent de resoldre.

La solució de l'Ajuntament de Manacor és estudiar com es podria traslladar part del creixement urbanístic a aquests terrenys i requalificar-ne el sòl rústic. D'aquesta manera, segons la regidora d'Urbanisme de Manacor, Catalina Riera, "es podria evitar haver de pagar 57 milions d'euros a aquests propietaris".

Hort d'en Roig

Així mateix, la responsable d'Urbanisme recorda que l'Ajuntament no permetrà urbanitzar als terrenys situats a l'Hort d'en Roig i, per tant, els comptes municipals hauran de desemborsar 2,7 milions d'euros per no dur a terme el conveni urbanístic previst i haver ocupat part dels terrenys per fer-hi l'Auditori i les escoles del Molí d'en Xema i Son Boga. Riera assegura que han decidit no fer els prop de 800 habitatges previstos perquè "s'hauria consumit tot el creixement de Manacor". És per aquest motiu que "els tècnics ara es posaran a fer feina per estudiar si es podria fer aquest creixement a altres bandes".

En aquest sentit, des de l'equip de govern manacorí en principi es volen prioritzar els terrenys de l'empresa del pare de Rafel Nadal perquè són on l'Ajuntament podria haver de pagar les quantitats més elevades per les expropiacions de les zones verdes. Segons informen des de l'Ajuntament, s'hauran de prioritzar les zones que surtin més rendibles econòmicament.

En aquest sentit, segons la màxima responsable del departament d'Urbanisme manacorí, els tècnics es posaran a treballar per fer possibles aquests creixements mitjançant una altra modificació de normes o un pla general, adaptats, això sí, al nou sostre de població que fixà la modificació de les Normes Subsidiàries aprovades provisionalment aquest dijous.

En qualsevol cas, aquests no són els únics litigis que té el Consistori amb els propietaris dels terrenys que formen l'anell de 'creixement' de la ciutat. En aquests moments també hi ha tres expedients que s'han traslladat al Jurat Provincial de l'Expropiació perquè determini el preu just d'uns terrenys situats a la zona de Son Fangos, pels quals els propietaris en demanen 13 milions d'euros en total.

stats