EIVISSA
Part Forana 23/08/2013

Els turistes, preocupats per les prospeccions petrolíferes

Molts desconeixen que el Govern espanyol les ha autoritzades

David Ventura
2 min

Eivissa."Saps que aquesta platja i aquesta aigua poden tenir els dies comptats?". D'aquesta manera, voluntaris de la plataforma Eivissa Antipetrolífera i del GEN-GOB informen aquests dies els turistes que gaudeixen d'un dia de sol, platja i vacances a ses Salines de l'amenaça que pateix l'illa.

"Crec que els eivissencs ja tenim clar que no volem les prospeccions petrolíferes, però creiem que és necessari estendre el missatge a la gent que ens visita cada estiu i que també s'estima l'illa", comenta Marga Serra, del GEN-GOB. Mentre l'Aliança Mar Blava intenta fer lobby i influir els cercles polítics de Madrid i Brussel·les, Serra apunta que cal continuar fent campanya a peu de carrer o, com fou el cas d'ahir, a peu de platja.

Retratar-se

Les voluntàries també animaven els turistes a afegir-se a una campanya fotogràfica: retratar-se amb el logotip d'Eivissa Antipetrolífera i, de passada, apuntar-se a una llista de correu on rebran la foto i informació sobre les activitats i novetats de la campanya contra les prospeccions. "L'objectiu és atreure la gent, informar-la, fer-la reflexionar i, de passada, emportar-se la fotografia", comenta Sofía Insúa, de l'esmentada plataforma.

Els turistes s'han mostrat molt receptius amb la informació, però pocs s'han deixat retratar. Una excepció han estat Xabier i Manu, dos joves bascs que han vingut a Eivissa atrets per la festa i que no tenien "ni idea" de l'existència del projecte de la companyia Cairn Energy d'instal·lar plataformes petrolíferes entre la costa de Sant Josep i la Península.

La majoria de banyistes consultats admeteren una ignorància absoluta respecte d'aquesta amenaça ecològica. "Sabia que existeix un projecte similar a les Canàries", comentà Isabel, una jubilada madrilenya, "però no sabia que també volien cercar petroli aquí". Isabel aprofità per fer un interrogatori exhaustiu a la voluntària de la plataforma: "I si troben petroli, sortirem guanyant?", demana la jubilada.

Un altre turista interessat és Javier, resident a València. "Davant de Gandia volen posar plataformes de petroli", assenyala, i la voluntària li aclareix que es tracta del mateix projecte, que les plataformes més occidentals seran properes a la costa valenciana i les més orientals estan projectades a 42 quilòmetres de les costes d'Eivissa. Sílvia i Pepe, una parella de turistes malaguenys, no es deixen fotografiar, però accepten gustosos la informació sobre el tema: "N'havíem llegit alguna cosa, però no en coneixíem els detalls. Ens sembla terrible".

Els voluntaris asseguren que continuaran realitzant accions d'aquesta casta en diferents moments de l'estiu.

stats